top of page
1aaaa1.jpeg

Ahvenanmaalaisen kuvataiteilija Nayab Noor Ikramin näyttely tutkii kulttuuri-identiteettiä


Symbioosi, Nayab Ikram, 2022.

Kuvataiteilija Nayab Noor Ikramin näyttely on esillä 14. huhtikuuta alkaen Sibelius-museossa. Waves of Waves on hänen ensimmäinen yksityisnäyttelynsä museossa Suomessa.


Ahvenanmaalta kotoisin olevan ja sittemmin turkulaistuneen kuvataiteilija Nayab Noor Ikramin (s. 1992) näyttely tutkii kulttuuri-identiteettiä huolenpidon, leikin ja jännitteiden kautta yhteiskunnan eri yhteyksissä video- ja ääni-installaatioiden välityksellä.


"Esillä olevat työni ovat saaneet inspiraationsa arkipäiväisistä havainnoista perhesuhteista yhteiskuntaan. Olen antanut enemmän tilaa äänen tutkimiselle ja sillä leikkimiseen kuin ennen. Se on ollut sekä vähän pelottavaa että jännittävää", Ikram kuvailee Sibelius-museon näyttelyään.


Ikram on pitänyt useita yksityisnäyttelyitä ja osallistunut myös ryhmänäyttelyihin muun muassa Ahvenanmaan taidemuseossa, Mäntän kuvataideviikoilla sekä Euroopan parlamentissa. Hän on myös yksi valituista taiteilijoista, jotka osallistuvat keväällä 2023 nuorten taiteilijoiden arvostettuun Nuoret-näyttelyyn Suomessa, jossa hän esittelee teoksensa The Family.


"Tuntuu uskomattoman hienolta saada pitää ensimmäinen museossa esillä oleva yksityisnäyttelyni Suomessa nimenomaan Sibelius-museossa, joka sattuu olemaan yksi lempirakennuksistani Turussa", Ikram kertoo.


Sibelius-museon kulttuurituottaja Johannes Juva näkee Ikramin näyttelyn toimivan hyvin musiikkimuseossa.


"On mahtavaa saada Nayab Ikramin näyttely meille. Viime vuosina seinillämme on näkynyt valikoidusti valokuva- ja kuvataidetta, mikä on ollut virkistävää ja tuonut meille uutta yleisöä. Sibelius-museon arkkitehtuuri on oiva kehys myös visuaaliselle taiteelle ja tästä olemmekin saaneet kiitosta. Meille musiikkimuseona on erityisen sopivaa, että Ikram on tätä näyttelyä varten työstänyt ääntä aivan uudella tavalla ja näyttely tuleekin sisältämään myös äänitaidetta."


Näyttely Waves of Waves on esillä Sibelius-museossa 14.4.–3.9. Sibelius-museo, Piispankatu 17, Turku.

--

bottom of page