top of page
1aaaa1.jpeg

Ajankohtainen 'Kemiaa' on rakkaustarina parista, joista toinen on maaninen ja toinen depressiivinen


Ajankohtaista, kaunista ja traagista ‒ Lappeenrannan kaupunginteatterin ensi-iltanäytelmä Kemiaa menee ihon alle. Kuva: Aki Loponen,

Lauantaina 21.10. Lappeenrannan kaupunginteatterissa ensi-iltansa saa amerikkalainen nykydraama Kemiaa. Jacob Marx Ricen käsikirjoittama näytelmä on nähty Suomessa teatterissa vain kerran aiemmin.


Palkittu näytelmä kertoo kahden mielenterveysongelmista kärsivän nuoren aikuisen rakkaustarinan. Lavalla Samuli Punkka ja Aino Sirje. Näytelmän on ohjannut Helka-Maria Kinnunen.


"Näytelmä on suorasukainen, humoristinen ja elämänmakuinen. Se on myös ajankohtainen. Mediasta saa lukea jatkuvasti siitä, kuinka mielenterveysongelmien kanssa kamppailevat ihmiset eivät pääse oikeanlaisen hoidon tai tuen piiriin", Kinnunen kertoo.

Kinnunen kertoo, että näytelmän käsikirjoituksessa häntä sykähdyttivät aiheiden tunnistettavuus ja nerokas jako maanisuuden ja depressiivisyyden välille. Yksi näytelmän henkilöistä on maaninen ja toinen depressiivinen.

"Mielenterveys-teemasta huolimatta näytelmä on tunnistettava melkein minkä tahansa parisuhteen kuvauksena: välillä käydään eri kierroksilla ja ollaan vuorotellen huolissaan toisesta. Näytelmää voikin katsoa metaforana parisuhteesta: kuka tukee ketäkin ja miten."

Kemiaa on kahden näyttelijän intensiivinen draama, joka tarjoaa paljon suoraa puhetta katsojille, mutta inhimillisesti ja tuomitsematta. Stephiä näyttelevä Aino Sirje kertoo, että luki aikanaan tekstin yhdeltä istumalta välillä itkien ja välillä nauraen.

"On nautinnollista tehdä juttua, joka tuntuu tärkeältä, merkitykselliseltä ja jossa on rankan aiheen vastapainona viiltävän huumorintajuista dialogia. Se, että saa tehdä intiimin kahden näyttelijän draaman on ollut pitkään oma haave", Aino sanoo.

Näytelmän lavastuksesta vastaa Miska Siikaluoma, joka on pyrkinyt toisintamaan näyttämökuvaan esityksen tunnetiloja.

--

bottom of page