top of page
1aaaa1.jpeg

Alastonmaisemistaan tunnetun Spencer Tunickin teoksia on esillä VB-valokuvakeskuksessa 9.6. alkaen


Spencer Tunickin teos Helsingissä vuonna 2002.

VB-valokuvakeskuksen tuottamassa näyttelyssä nähdään ensimmäistä kertaa osallistujia varten tuotettuja vedoksia ympäri maailman toteutetuista installaatioista. Vaikutelma ihmisten muodostamista yhtenäisistä pinnoista korostuu rinnakkain isompien näyttelyvedosten kanssa, joka tuo esiin installaatioiden yksityiskohtaisemman puolen.

Newyorkilainen valokuvataiteilija Spencer Tunick on dokumentoinut elävää alastonta mallia julkisissa tiloissa valokuvan ja videon keinoin yli 30 vuoden ajan. Vuodesta 1994 lähtien hän on toteuttanut yli sata massainstallaatiota osallistaen niihin kymmeniä, satoja tai jopa tuhansia alastomia vapaaehtoisia.


Teoksillaan Tunick kannustaa arvostamaan ihmiskehoa ja katsomaan sitä ikään kuin taidemuotona, aivan kuten maalausta tai veistosta. Kun muut taiteilijat maalaavat maiseman öljyväreillä tai muotoilevat ideansa savesta, Tunick käyttää paljasta ihoa ja sen lukemattomia sävyjä tuottamaan eräänlaisen abstraktion ja uuden muodon. Alastomista ihmisjoukoista koostuvat valokuvat eivät korosta seksuaalisuutta, vaan haastavat näkemyksemme alastomuudesta ja julkisesta tilasta. Alastomuus näyttäytyy eri tavoin eri paikoissa ja saa siten uusia merkityksiä. Vaikka taiteessa pidetään alastomuutta yleisenä, Tunickin teokset haastavat genren kohottaen sen uudelle tasolle, jolloin sillä on vankka perusta nykytaiteessa. Installaatioissaan Tunick kokoaa ihmismassan ja asettelee henkilöt harkiten maisemaan, jolloin siitä muotoutuu veistoksellinen, mutta myös maalauksellinen. Joihinkin installaatioihin voidaan tuoda objekteja, joita osallistujat pitelevät, maalaavat tai pukevat ylleen. Usein installaatiot kätkevät sisälleen syvempiä merkityksiä, joiden kautta Tunick tuo tietoisuuteen esimerkiksi syöpään, HIV/AIDSiin, LGBTQIA+ -oikeuksiin, tasa-arvoon ja ilmastonmuutokseen liittyviä kysymyksiä. Installaatiot ovat yhdistäneet satojatuhansia ihmisiä ympäri maailman. Tunick ei pystyisi toteuttamaan taidettaan ilman vapaaehtoisia, joten heidän kontribuutiostaan taiteilija on ikuisesti kiitollinen ja toivoisi voivansa kiittää kaikkia henkilökohtaisesti. Muistoksi osallistumisesta jokaiselle mukana olleelle annetaan editiomäärältään rajattu printti. Saman kokoisista printeistä koostuu VB-valokuvakeskuksen tuottama näyttely. Näyttely edeltää Kuopiossa järjestettävää Spencer Tunickin installaatiota, joka toteutetaan heinäkuun 15 päivä. Näyttelyssä julkistetaan uusin, Kuopiossa toteutettu kuva. Spencer Tunick: 9.6.-15.10. VB-valokuvakeskus, Kuninkaankatu 14-16, Kuopio.

--

bottom of page