top of page
1aaaa1.jpeg

Albert Edelfeltin (1854–1905) koko uraa kattavasti tarkasteleva näyttely nähdään nyt Ateneumissa


Albert Edelfelt, Lumpeita, 1896. Kuva: Kansallisgalleria / Jenni Nurminen.

Albert Edelfeltin (1854–1905) kattava näyttely Ateneumissa tarkastelee Suomen tunnetuimpiin ja rakastetuimpiin kuuluvan taiteilijan koko uraa. Edelfelt oli kansainvälinen vaikuttaja, joka toimi tienraivaajana sekä yhteyksien luojana myöhemmille suomalaistaiteilijoille erityisesti Pariisissa.

Edelfelt matkusteli Euroopassa ja Pohjoismaissa sekä asui suuren osan elämästään Pariisissa, jossa hän tutustui moniin aikansa johtaviin taiteilijoihin, kulttuuri- ja tiede-elämän merkkihenkilöihin sekä taiteen keräilijöihin ja taidekauppiaisiin. Edelfelt oli sosiaalisesti lahjakas, puhui useita eri kieliä ja ymmärsi verkostojen merkityksen jo uransa alkuvaiheessa. Hän myös seurusteli sujuvasti eri yhteiskuntaluokkiin kuuluvien henkilöiden kanssa.


Edelfeltin kollegoja ja ystäviä olivat muun muassa amerikkalainen John Singer Sargent, ranskalaiset Charles Baude ja Pascal Dagnan-Bouveret sekä ruotsalainen Anders Zorn. Edelfelt oli teknisesti erittäin taitava piirtäjä ja maalari sekä omana aikanaan kansainvälisesti tunnetuin suomalaistaiteilija.

Albert Edelfelt: Taiteilijan sisaren Berta Edelfeltin muotokuva, 1884. Kuva: Kansallisgalleria / Jenni Nurminen.

Näyttely esittelee muotokuvia taiteilijan perheenjäsenistä, ajan merkkihenkilöistä ja taiteilijakollegoista. Esillä on maisemia ja näkymiä Pariisista sekä kuvauksia Edelfeltin matkoilta Etelä-Ranskasta, Italiasta ja Espanjasta. Hän maalasi kotoisia maisemia Porvoossa ja huvilallaan Haikossa sekä Helsingissä. Mukana ovat monet rakastetut teokset, joita pidetään suomalaisten kansallisaarteina, kuten Leikkiviä poikia rannalla (1884), Pariisin Luxembourgin puistossa (1887), Ruokolahden eukkoja kirkonmäellä (1887) ja Lapsen ruumissaatto (1879).

Näyttelyssä nähdään myös useita teoksia, joita ei ole aikaisemmin esitelty Suomessa. Kansallisgallerian kokoelmiin kuuluvien teosten lisäksi lainoja saadaan julkisista ja yksityisistä kokoelmista sekä Suomesta että ulkomailta.

Näyttelyn kuraattoreita ovat Ateneumin amanuenssit Anne-Maria Pennonen ja Hanne Selkokari.

Ennen Ateneumia taiteilijan vientinäyttely on ollut esillä Petit Palais’ssa Pariisissa ja Göteborgin taidemuseossa. Pariisissa näyttely ylitti kävijäodotukset ja sen näki lähes 140 000 kävijää.

Albert Edelfelt -näyttely nähdään Ateneumin taidemuseossa 5.5.–17.9.2023. Ennakkolippuja on saatavissa 14.3. alkaen. Ateneumin taidemuseo on osa Kansallisgalleriaa yhdessä nykytaiteen museo Kiasman sekä Sinebrychoffin taidemuseon kanssa.

--

bottom of page