top of page
1aaaa1.jpeg

Albert Edelfeltin Ateljee täyttää kesällä 140 vuotta - juhlavuoden näyttelyt avautuvat 4.5.


Albert Edelfelt, Kesä, 1883.

Albert Edelfeltin (1854–1905) äiti Alexandra Edelfelt vuokrasi vuonna 1879 Haikon kartanon mailla sijaitsevan kesähuvilan, josta tuli taiteilijan kesäkoti aina tämän kuolemaan saakka. Tänne taiteilija rakennutti itselleen vuonna 1883 ateljeen kattoikkunoineen.


Albert Edelfelt vietti Haikossa kaikkiaan 26 kesää ja maalasi yli 220 teosta, joista useat palkittiin Pariisin salongeissa. Hän kuoli rakastamassaan Haikossa elokuussa 1905.


Albert Edelfeltin ateljeen pihapiiriin valmistui vuonna 2019 uusi rakennus, Villa Albert, johon on sijoitettu vaihtuvien näyttelyiden näyttelytila ja museomyymälä. Samassa yhteydessä Albert Edelfeltin vuonna 1883 itselleen rakennuttama ateljee on palautettu alkuperäiseen asuun taiteilijan ateljeeksi, ja sen toiminta keskittyy esittelemään taiteilijan elämää kesäateljeessaan.


Ateljeen 140-vuotisjuhlia vietetään kesällä

Albert Edelfelt, Merellä, 1883.

Ateljeen juhlavuoden näyttelynä on Ateljeen helmiä kesältä 1883, jossa esitellään vedoksin ja tekstein tuona kesänä syntyneitä teoksia. Tunnetuin teoksista on maalaus Merellä, joka tänä päivänä on Göteborgin taidemuseon kokoelmissa. Vuoden 1884 Pariisin salongissa sitä pidettiin parhaana pohjoismaalaisena teoksena.


Villa Albertissa avautuu näyttely Ateljeen taikaa, jossa on esillä Tero Annanollin, Johanna Lumpeen, Suvi Malekin ja Lumi Saarikosken maalauksia sekä Kaj Lindgårdin veistoksia.


Ateljee on taiteilijalle yksityisaluetta, paikka, jonne hän voi vetäytyä rauhaan jokapäiväisen elämän hyörinästä omien ajatustensa kanssa. Ateljeen taika synnyttää tekijässä ideoita, aiheita, jotka siirtyvät työskentelyprosessin mukana kankaalle tai paperille.


"Taiteilijana tunnistan yhteneväisyyksiä omassa ja Edelfeltin työskentelytavoissa; Pariisi, jatkuvan kauneuden etsinnän, tradition hienovireisen yhdistämisen nykyhetkeen ja sen riittämättömyyden tunteen, kun aikaa on liian vähän ja omat vaatimukset taiteilijana ovat aina askeleen edellä. Olen poiminut maalattavat kohteet samoista ympäristöistä ja aiheista, joita Edelfelt tutki. Yksi on pysynyt muuttumattomana: yksinäisyys, talvi, kesä ja Porvoon joki", kuvailee Tero Annanolli.


Annanollin mukaan maisemamaalaus ei voi olla luonnon kopio tai toisinto, vaan uusi todellisuus. Teos: Pakkasaamu Porvoossa, Tero Annanolli.

Villa Albertin kesä alkaa näyttelyllä Ateljeen taikaa 4.5.–6.8.


Albert Edelfeltin Ateljee ja Villa Albert, Edelfeltinpolku 3, Porvoo.

--

bottom of page