top of page
1aaaa1.jpeg

'Ansa Ikonen – Muistoja filmitähdestä' rakentaa näyttelijäikonin henkilökuvaa useasta näkökulmasta


Millainen äiti, ystävä, kollega ja kesänaapuri oli filmitähti Ansa Ikonen? Teoksessa ääneen pääsevät lukuisat hänet tunteneet ja tavanneet sekä he, joihin Ansa on näyttelijänä jättänyt lähtemättömän vaikutuksen.


Suomalaisen elokuvan ja teatterin rakastetuimpiin tähtiin kuuluva Ansa Ikonen (1913–1989) elää yhä hänet tunteneiden ja kohdanneiden muistoissa. Ikosen syntymästä tulee joulukuussa 2023 kuluneeksi 110 vuotta.

Pietarista kotoisin oleva näyttelijätär ei lapsena osannut leikkiä muuta kuin näyttelemistä. Ansa pyrki nuoresta saakka sinnikkäästi filmiin, ja lopulta kova työ palkittiin. Pitkän näyttelijänuran ohella Ansa ohjasi teatteria sekä elokuvan Suomen historian toisena naiselokuvaohjaajana. Lisäksi hän toimi aktiivisesti järjestöissä ja eli lapsiperhearkea.

Teos rakentaa moniulotteisen henkilökuvan valkokankaalta tutusta tähdestä. Näyttelijäsuorituksia tarkastellaan lehtiarvioiden kautta, ja yksityiselämän Ansaa pääsevät muistelemaan lukuisat hänet tunteneet ja tavanneet. Kirjan lopussa luodaan katsaus Ansa Ikosen kulttuuriperintöön ja merkitykseen 2020-luvun taidekentällä.

Kirjan kirjoittajat Oona-Emilia Enkelsaari (s. 1999) ja Hilda Ivars (s. 1997) ovat paneutuneet aiheeseensa huolellisesti ja suurella sydämellä. Kirjauutuus on julkaistu Aviadorin kustantamana ja se ilmestyy lokakuussa.

--

bottom of page