top of page
1aaaa1.jpeg

EMMAn Taikahuone-näyttely nostaa Yrjö Kukkapuron ikonisen tuotannon rinnalle taiteen


Näyttelyn on kuratoinut EMMAn museojohtaja Pilvi Kalhama ja amanuenssit Inka Laine ja Tuomas Laulainen. Kuvat: Paula Virta / EMMA.

Taikahuone-näyttely esittelee suomalaisen muotoilun pitkän linjan vaikuttajan Yrjö Kukkapuron värikästä, mielikuvituksellista ja kokeellisia muotoja hyödyntävää suunnittelua. EMMAssa Kukkapuron tunnusomaiset kalusteet ja prototyypit tuodaan yhteen samanhenkisen, väreillä, materiaaleilla ja muodoilla leikittelevän taiteen kanssa.


Taikahuone-näyttely juhlistaa Yrjö Kukkapuron (s.1933) 90-vuotisjuhlavuotta. Kukkapuro on yksi suomalaisen kalustemuotoilun keskeisiä tekijöitä, jonka merkittävä ura on kestänyt jo yli 60 vuotta. Olennaista hänen innovatiiviselle työskentelylleen on niin materiaaleilla ja muodoilla leikittely kuin kunnioitus materiaalien ominaisluonnetta, ergonomiaa ja ekologisia arvoja kohtaan.


Näyttelyn nimi viittaa Kukkapuron 1980-luvulla kehittämään, installaatiotaidetta mukailevaan Taikahuoneen (Magic Room) esitystapaan. Taikahuone oli erilaisilla rakenteilla ja valaistuksella muodostettu lavaste, johon huonekalut asetettiin esille kiinnostavalla ja uudenlaisella tavalla. Esitystapa muodosti eräänlaisen “tila tilassa”-konseptin, jonka avulla Kukkapuro toi installaatio- ja käsitetaiteen vaikutteita teollisen muotoilun esittämiseen.


EMMAan rakennetuissa Taikahuone-esillepanoissa nähdään Yrjö Kukkapuron laaja-alaista tuotantoa, kuten tunnusomaisia kalusteita, kokeellisia valaisimia ja mallikappaleita aina 1960-luvulta 2000-luvulle asti. Näyttely tuo esiin Kukkapuron suunnittelun muotojen ja värien yhtäläisyydet moderniin ja postmoderniin taiteeseen.

Tärkein inspiroija Kukkapurolle oli puoliso, taidegraafikko Irmeli Kukkapuro (1934–2022).

Yrjö Kukkapuron tuotannon rinnalla Taikahuoneessa nähdään taideteoksia muotoilijan aikalaisilta ja nykytaiteilijoilta.


Näyttely on avoinna 28.01.2024 asti.


EMMA – Espoon modernin taiteen museon kokoelma- ja näyttelytoiminta profiloituu kotimaiseen ja kansainväliseen modernismiin, nykytaiteeseen sekä designiin.

--

bottom of page