top of page
1aaaa1.jpeg

Etelä-Karjalan museossa avautuu Matti Poutvaaran (1909–1989) elämää ja taidetta käsittelevä näyttely


Parikkalalaislähtöinen Matti Poutvaara (1909–1989) on yksi Suomen jälleenrakennuskauden tunnetuimmista ja tuotteliaimmista maisema- ja kotiseutuvalokuvaajista.

Kirjekurssin ja omatoimisen opiskelun kautta valokuvauksesta kiinnostunut Poutvaara (vuoteen 1936 Poutanen) kouliintui ammattikuvaajaksi työskennellessään vuosina 1930–1945 valokuvausaliupseerina ja -teknikkona Suomen ilmavoimien palveluksessa. Sotien jälkeen vapaaksi valokuvaajaksi heittäytynyt Poutvaara nousi suuren yleisön tietouteen WSOY:n julkaisemilla valokuvakirjoilla, joita myytiin yhteensä lähes puoli miljoonaa kappaletta.


Näyttely peilaa Poutvaaran pitkää ja monivivahteista uraa liikkuen Karjalan maisemista Lappiin, sodista ja ilmavoimien tiedustelusta kameraseuroihin sekä valokuviin liittyvästä julkaisutoiminnasta kotimaan matkailun edistämiseen. Samalla näyttely avaa näkökulmia 1900-luvun suomalaiseen valokuvauksen historiaan sekä siihen jo menneeseen Suomeen, joka on tavoitettavissa enää vain kuvien tasolla.


Näyttelyn on kuratoinut taidehistorioitsija Antti Vallius, jonka kirjoittama samanniminen kirja ilmestyy näyttelyn avajaisiin.

Pilvien kuvaaja - Matti Poutvaaran elämä ja taide - näyttely 29.4.2023–29.10.2025 Etelä-Karjalan museossa. Etelä-Karjalan museo, Kristiinankatu 15, Lappeenranta.

--

bottom of page