top of page
1aaaa1.jpeg

'Etsin' on Suomen valokuvataiteen museon ensimmäinen pysyvä näyttely


Still-kuva teoksesta Bruno Caldas: Supervision, 2023. Kamera leijailee tekoälyn ryhmittelemässä kuvapilvessä, joka koostuu 12864 digitoidusta Valokuvataiteen museon kokoelmakuvasta.

Suomen valokuvataiteen museo saa kautta aikojen ensimmäisen pysyvän näyttelynsä, kun näyttely Etsin avautuu museon uusissa tiloissa Kaapelitehtaan kellarikerroksessa 27. tammikuuta.


Etsin tutkii valokuvaa laajasti, monipuolisesti ja uteliaasti. Valokuvan menneisyys on läsnä museon kokoelmissa ja osassa näyttelyistä, kun taas valokuvan nykyisyys muuttuu koko ajan. Nykyhetkessä valokuva on läsnä lähes kaikkialla ja lähes kaikki ovat nyt kuvaajia. Vaikka Etsin on pysyvä näyttely, sen sisällöt päivittyvät tulevaisuudessa tarpeen mukaan.


Etsin katsoo valokuvan ja todellisuuden erityistä suhdetta monesta eri näkökulmasta. Koska valokuva syntyy mekaanisen laitteen avulla ja tallentaa kohteensa tietyssä hetkessä ja paikassa, se saa meidät uskomaan näkemäämme. Toisaalta kuvia on aina myös muokattu – niiden avulla voi valehdella ja johtaa harhaan. Kesällä 1963 Suosikki-lehden lukijat hämmästelivät leikkaa ja liimaa -tekniikalla toteutettuja kuvamanipulaatioita Elvis Presleystä Helsingissä. Nyt kuvia tuottavat tekoälyt ovat päivä päivältä kyvykkäämpiä luomaan uskottavia ”valokuvia” tilanteista, joita ei koskaan tapahtunut.


Edullisten ja helppokäyttöisten kameroiden tultua markkinoille alkoi negatiiveille tallentua myös spontaaneja arkisia hetkiä. Nyt arjen kuvat ja matkamuistot jaetaan lähipiirille tuoreeltaan sosiaalisessa mediassa.


Näitä ja monia muita aiheita käsittelevä Etsin on laaja näyttely valokuvista, valokuvaajista ja valokuvien käyttäjistä. Etsin tarjoaa mahdollisuuden löytää valokuvasta uusia ajatuksia ja oivalluksia, ja lupaa yllättää jokaisen kävijänsä jollain tavalla.

--

bottom of page