top of page
1aaaa1.jpeg

HAMin Kevätlaitumelle-näyttelyn suunnittelussa on otettu huomioon lapset


Antti Vuori, Kevätlaitumelle, 1975 / Leonard ja Katarina Bäcksbackan kokoelma. Kuva: HAM / Yehia Eweis.

Kuuden taiteilijan teoksia yhdistävät satumainen esittävyys ja mielikuvitusta ruokkiva, tarinallinen sisältö. Bäcksbackan kokoelmiin pohjautuva näyttely koetaan ilman kenkiä, ja koko näyttelyarkkitehtuurin lähtökohta on lapsen mittakaava.


HAMin Kevätlaitumelle on taidenäyttely, jonka suunnittelun kaikissa vaiheissa on otettu huomioon lapset ja heidän huoltajansa. Näyttelyn taideteoksia yhdistää 1970-luvun estetiikka; sen tunnistettava, aaltoileva muotokieli ja vahva värimaailma. Teoksissa liikutaan sujuvasti satumaailmojen ja arkitodellisuuden välillä.


Taiteen ystävät saavat nauttia harvinaisuuksista, sillä pääosa näyttelyn teoksista on ensi kertaa esillä HAMissa.

Lähtökohtanamme on ollut mahdollistaa innostava, rentouttava ja vaivaton näyttelyvierailu pienten lasten kanssa taiteen laadusta tinkimättä. Kevätlaitumelle-näyttelyssä lapsivieraat saavat paljon virikkeitä taiteen tarkasteluun, kun heille tarjotaan siihen mahdollisimman inspiroivat olosuhteet”, kertoo näyttelyn kuraattori Sanna Tuulikangas.

Pienimmät katsojat otetaan huomioon näyttelyarkkitehtuurissa leikkisillä ratkaisuilla. Näyttelyn lapsen mittakaavasta lähtevän arkkitehtuurin on suunnitellut arkkitehtuuritoimisto Aalto+Aalto.


"Arkkitehtuurin kantava ajatus syntyi lasten palikkapelistä, jossa tietyn muotoinen palikka sujahtaa saman muotoisen reiän läpi. Näyttelytilan elementit ovat tällaisia ihmisen mittakaavaan suurennettuja palikoita sekä massoina että aukkoina. Näyttelyn läpi johdattaa polku, joka vie lasten omaan ateljeetilaan, missä saa kerrankin piirtää luvan kanssa seinille”, kertovat arkkitehdit Elina ja Klaus Aalto.

Näyttelyn teokset kuuluvat paria poikkeusta lukuun ottamatta HAMin Bäcksbacka-kokoelmiin; Leonard ja Katarina Bäcksbackan 1976 lahjoittamaan kokonaisuuteen sekä Ingjald Bäcksbackan ja Christina Bäcksbackan lahjoituskokoelmiin vuodelta 2018. Näissä kokoelmissa elää Taidesalonki-galleriaa pyörittäneen perheen perintö ja yhteys nykypäivään sekä taiteellinen linja, jossa korostuvat väri ja esittävä maalaustaide. HAM Helsingin taidemuseo, Kevätlaitumelle 14.4.2023–14.1.2024.

--

bottom of page