Huutokauppa on kierrätystaloutta parhaimmillaan - hyödyttää ostajaa, myyjää ja luontoa

Huutokauppa Helanderilla on huomattu, että käytettyä tavaraa arvostetaan entistä enemmän. Huutokaupatun esineen käyttöelinkaari pitenee, ja se hyödyttää niin myyjää, ostajaa kuin luontoa.
Kun Sirénin perhe kymmenisen vuotta sitten osti vuonna 1994 perustetun Huutokauppa Helanderin, ei kierrätyksestä puhuttu kuten nykyään. Muutos on radikaali.
"Ennen mentiin raha edellä, mutta nyt myyjille on yleensä tärkeintä tieto siitä, että esine saa uuden kodin. Kun aloitimme, hyvää tavaraa meni myös roskiin, mutta enää sitä ei tapahdu. On jopa muodikasta, että esimerkiksi matto on vähän kulunut", Helanderin toimitusjohtaja Mika Sirén sanoo.
Mikan tytär ja Helanderin markkinointijohtaja Jenny Sirén on huomannut saman ilmiön: "Ihmisille on entistä tärkeämpää ostaa second handina. Kierrätetyn tavaran hiilijalanjälki uudelle käyttäjälle on nolla, jos ei oteta huomioon mahdollista kuljetusta. On hienoa, että voimme vaikuttaa pidentämällä esineiden käyttöelinkaarta, mikä on mielestäni kiertotalouden ytimessä."
Tavara kiertää harkitusti
Helander tekee tiivistä yhteistyötä eri tahojen kanssa, jotta esineet saadaan joko myytyä tai kierrätettyä oikein. Yhtä esinettä myydään kaksi kertaa, ja jos se ei mene kaupaksi eikä myyjä halua sitä takaisin itselleen, niin esine lahjoitetaan kierrätyskeskuksille. Kierrätyskeskukset ohjaavat saadut tuotot edelleen hyväntekeväisyyteen.
Myyntiin tai lahjoitettavaksi kelpaamattomat esineet menevät jätehuollosta huolehtivan kumppanin kautta lajitteluun ja kierrätykseen.
Vastuullisuus on pieniä suuria tekoja
Viime vuonna Helander siirsi huutokauppansa kokonaan verkkoon. Pelkona oli, että palautusten määrä, ja näin ollen myös päästöjen määrä, kasvaisi, mutta palautusprosentti on pysynyt alle yhden.
"Pyrimme kuvaamaan ja kuvailemaan myytäviä esineitä mahdollisimman tarkkaan ja niitä voi tulla myös katsomaan toimitiloihimme Helsingin Viikkiin. Palautettu esine laitetaan myös usein uudelleen myyntiin. Pakkausmateriaalit ovat ympäristöystävällisiä ja serveri, joka pyörittää huutokauppaluetteloa, toimii tuulivoimalla", Sirénit kertovat.
Helander on tehnyt viime vuosina etenevässä määrin hyväntekeväisyysyhteistyötä, pääosin luonnon, lasten ja lasten harrastustoiminnan hyväksi.
"Olemme järjestäneet hyväntekeväisyyshuutokauppoja muun muassa Luonnonperintösäätiön kanssa. Taitelijat lahjoittavat teoksiaan huutokauppaan ja tuotot menevät lyhentämättömänä säätiölle. Esimerkiksi viime vuonna suojelumetsää pystyttiin ostamaan hyväntekeväisyyshuutokaupan tuotoilla 63 000 eurolla. On hienoa, että taiteella saadaan tuettua Suomen luontoa ja sen säilymistä", Jenny Sirén sanoo.
--