top of page
1aaaa1.jpeg

InCollection esittelee ranskalaisen taiteilijan Pierre Huyghen uuden Chimeras-näyttelyn


Pierre Huyghe: Chimeras, 7.6.–22.10. In Collection: Saastamoisen säätiö & EMMA – Espoon modernin taiteen museo. Kuva: Paula Virta / EMMA.

Ranskalaisen taiteilija Pierre Huyghen uusi näyttely nähdään osana EMMAn ja Saastamoisen säätiön yhteistyössä tuottamaa InCollection-näyttelysarjaa. Chimeras koostuu viimeisen kymmenen vuoden aikana syntyneistä viidestä teoksesta, jotka ilmentävät itsekseen järjestyvää ja muuntuvaa toiseutta, joka voi olla ei-inhimillistä tai inhimillisyydelle vierasta. Teoksissa yhdistyy monenlaisia biologisia ja teknologisia älykkään elämän muotoja, jotka oppivat ja kehittyvät ennalta tuntemattomilla tavoilla.


Pierre Huyghe. Kuva: Paula Virta / EMMA.

Taiteilija Pierre Huyghe (s. 1962) on yli kolmen vuosikymmenen ajan uudistanut sitä, mitä taidenäyttely ja taiteellinen ilmaisu voivat olla. Hän haastaa perinteistä hierarkista näyttelykokemusta, jossa katsojat katsovat museossa taidetta.


Huyghelle näyttelyrituaali ei ole yksisuuntainen kokemus, vaan aistien ja älyllisen ympäristön välinen kohtaaminen, joka luo jatkuvasti uusia mahdollisuuksia perustuen toisistaan riippuviin tapahtumiin ja asioihin. Näyttely muodostuu kolmesta akvaariosta ja videoteoksista, jotka on eroteltu lasiseinillä. Lasien läpinäkyvyys ja läpinäkymättömyys vaihtelevat ympäröivien teosten ja ennalta-arvaamattomien ulkoisten olosuhteiden mukaan. Näyttelyn ovat kuratoineet EMMAn entinen intendentti Arja Miller ja tanskalaisen Creator Projectsin johtaja Simon Friese yhteistyössä Pierre Huyghe -studion kuraattorin Anne Stennen kanssa.

”Pierre Huyghen taide herättelee meitä pohtimaan vaihtoehtoisia mahdollisuuksia ja spekulatiivisia prosesseja, samalla muistuttaen meitä elämän outoudesta ja sen loputtomasta muuntelusta ja rikkaudesta”, sanoo näyttelyn kuraattori Arja Miller.

Näyttelyn nimi Chimeras (suom. kimeerit) viittaa eliöihin, joilla on useampi kuin yksi solukanta. Kimeerit tarkoittavat Pierre Huyghelle myös maailmaa, joka ei ole kaksijakoinen, vaan jossa kaksi erilaista ilmentymää voi olla olemassa yhtaikaa. Huyghe tuo taiteessaan yhteen runollisia, joskus yllättäviäkin elementtejä eri aloilta, kaunokirjallisuudesta filosofiaan ja biologiaan sekä neuro- ja kognitiotieteisiin. Hän yhdistää useita eri taiteellisia ilmaisukeinoja biologisiin, teknologisiin ja älykkäisiin elämänmuotoihin, jotka ovat oppivia, muovautuvia ja kehittyviä.


Huyghe on kiinnostunut tuottamaan olosuhteita, joissa erilaiset olennot voivat elää ilman hierarkioita ja tarkkaan määriteltyä lopputulemaa. Työskentelyn keskeisiä aiheita ovat ikuiset kysymykset liittyen todellisuuden, minän ja tiedon rakenteeseen sekä maailmojen olemuksen pohtimiseen.

Pierre Huyghe on kansainvälisesti tunnettu taiteilija, jonka tuotantoa on esitelty maailmanlaajuisesti useissa museoissa, kuten New Yorkin Metropolitan Museumissa, Pariisin Centre Pompidoussa ja Lontoon Tate Modernissa. Hän on myös osallistunut useisiin kansainvälisiin nykytaiteen katselmuksiin, kuten Kasselin documenta 11 ja 13, 14. Istanbulin biennaaliin ja 49. Venetsian biennaaliin.

Chimeras-näyttelyn lähtökohtana on Abyssal Plain (Syvyyden aava) -akvaario. Alkuperäisen projektin Abyssal Plain, Geometry of the Immortals (2015) ajatuksena oli toteuttaa merenalainen näyttämö Marmaranmeren pohjalle, joka koostuisi taiteilijan aikaisempien teosten osista. Näyttämön oli tarkoitus luoda merenpohjaan oma luontotyyppinsä, joka on jatkuvassa muodonmuutoksessa.

EMMAssa esillä olevassa Syvyyden aava -akvaariossa sama prosessi on toistettu. Akvaariossa on taiteilijan aiemman Untilled (2012) -veistoksen jalat sekä meritähtiä. Meritähdet ovat lajina tunnettuja niiden erityisestä kyvystä kasvattaa vaurioituneen raajan tilalle uusi raaja, tai jopa täysin uusi yksilö. Tämä lajiominainen kyky luo akvaarion ekosysteemille mahdollisuuden loputtomaan uudistumiseen.

Syvyyden aava -akvaario on hankittu Saastamoisen säätiön taidekokoelmaan osana EMMAn ja Saastamoisen säätiön InCollection-yhteistyösarjaa. Pierre Huyghe on kuudes taiteilija sarjassa, jossa visionääriseltä nykytaiteilijalta hankitaan vuosittain uusi teos säätiön taidekokoelmaan.

EMMA – Espoon modernin taiteen museo esittelee kotimaista ja kansainvälistä modernismia, nykytaidetta sekä designia. Museo sijaitsee professori Aarno Ruusuvuoren suunnittelemassa teollisen arkkitehtuurin merkkirakennuksessa Näyttelykeskus WeeGeessä Espoon Tapiolassa.

--

bottom of page