top of page
1aaaa1.jpeg

Itämeri muuttuu tutuksi; seitsemän taiteilijan Itämeri-aiheinen yhteisnäyttely aukesi Suomenlinnassa


Tuntematon Itämeri -näyttelyn teokset on asemoitu ilmaan ja veteen. Kuva: Petri Anttila.

John Nurmisen Säätiön Tuntematon Itämeri -näyttely avautui Helsingissä Suomenlinnassa ja on auki syyskuun puoliväliin saakka. Valokuvat, ääni-, ja videoteokset kertovat Itämerestä ja sen tilasta sekä merellisestä identiteetistä.

Levyhallissa on koettavana Jan Eeralan, Kaisu Koiviston, Meeri Koutaniemen, Renja Leinon, Anna Nykyrin, Arja Renellin ja Raimo Sundelinin teoksia, jotka kertovat Itämerestä ja suhteestamme siihen.

"Vuoropuhelu Itämeren kanssa tekee näkyväksi sen, mikä on saattanut olla aiemmin tuntematonta tai niin tuttua, ettei sitä edes näe. Itämeren voi nyt kokea paikassa, joka jo itsessään on osa Itämeren kulttuuriperintöä", sanoo Säätiön toimitusjohtaja Annamari Arrakoski-Engardt.

Kipinän näyttelyn tuottamiseen antoi valokuvaaja Meeri Koutaniemi, joka halusi lähteä tutkimaan suomalaisten suhdetta mereemme. Hänen kerroksellisia valokuvateoksiaan on esillä sekä katosta roikkuvina suurtulosteina että vesialtaisiin upotettuina töinä. Koutaniemi on kuvannut ihmisiä Suomessa Itämeren rannoilla, Perämerellä ja saaristossa. Jokainen kuvattava yhdistyy konkreettisesti omaan ympäristöönsä toisen päällekkäisen valokuvan kautta.

Levyhallissa nähdään myös valokuvaaja Raimo Sundelinin töitä, jonka kuvasarja painottuu Itämeren rantojen erityisiin piirteisiin, kallioihin ja maankohoamisilmiöön. Kuvissa näkyy maiseman ominaisuuksia, jotka ovat muokkautuneet tuhansien vuosien tai vuosisatojen aikana.

Itämeren ekologinen tila innoittajana

Osa taiteilijoista yhdistelee teoksissaan taidetta ja tiedettä. Arja Renellin Stressed Herring käsittelee Itämeren silakan elämää ja sitä koskevaa tutkimusta Seilin saarella sijaitsevalla Turun yliopiston tutkimusasemalla. Kaisu Koiviston ja Anna Nykyrin Turkoosi-videoprojisoinnissa Itämeren veden väriin vaikuttavat epäpuhtaudet, rehevöityminen ja sinilevä. Teoksessa on hyödynnetty Itämeren tilasta kertovia tutkimustuloksia.

“Itämeren rannoilla näkyvät muutokset ja niiden aiheuttajat kiinnostavat minua. Turkoosi-videoinstallaation myötä pääsin yhdessä työparini Anna Nykyrin kanssa tutustumaan konkreettisesti esimerkiksi vieraslajeihin ja rantavesien rehevöitymiseen sekä siihen, miten ja miksi ne ilmenevät”, kertoo Kaisu Koivisto.

Renja Leinon videoteos Generations of Joy tuo mieleen lapsuuden kesät ja lähes loputtomalta tuntuvan meressä pulikoinnin riemun. Darling Sea taas on edellisen vastakohta; pelkoa herättävät meri luonnonvoimana sekä ihmisen aiheuttamat ongelmat, kuten muovi ja sinilevä.

Valokuva- ja videoteosten lisäksi Levyhallin täyttää Jan Eeralan ääniteos Joutsenlaulu, joka ottaa tilaa haltuun hienovaraisesti ja kokonaisvaltaisesti.

Tuotannosta ja koordinoinnista vastaa John Nurmisen Säätiö yhteistyössä näyttelyn kuraattorin Henna Paunun (Espoon modernin taiteen museo EMMA) ja tilasuunnittelijan Kati Lukan (Suomen Kansallisteatteri) kanssa.


Näyttely on maksuton ja avoinna 15. syyskuuta saakka.

--

bottom of page