top of page
1aaaa1.jpeg

Jörn Donnerilta löytyi merkittävä valokuva-arkisto, kuvahelmet nähtävillä Hakasalmen huvilassa


Jörn Donner Nuorten rauhankonferenssissa, Sri Lanka, Colombo 1957. Tuntematon valokuvaaja / Donner Productions.

Elokuvaohjaajana, kirjailijana ja poliitikkona tunnettu Jörn Donner teki reportterina vuosikymmenten mittaan lukemattomia matkoja. Donnerilta löytyi vasta hänen kuolemansa jälkeen merkittävä valokuva-arkisto, jonka helmet tulevat nähtäväksi Hakasalmen huvilaan 31.3. alkaen. Retrospektiivisen näyttelyn valokuvat ovat vuosilta 1951–68.


Läpi elämänsä matkanneelta Jörn Donnerilta (1933–2020) jäi jälkeen mittava valokuva-arkisto, jonka korkea taso selvisi vasta muutama kuukausi hänen kuolemansa jälkeen. Kuvien myötä monilahjakkaasta Donnerista paljastui aivan uusi puoli, johon kurkistetaan Hakasalmen huvilassa avautuvassa valokuvanäyttelyssä Jörn Donner – Matkalla 1951–68.

Taiteellisesti korkealaatuiset valokuvat kertovat ihmisistä, kohtaamisista, katunäkymistä ja matkanteosta Saharan aavikoilta Cannesin elokuvajuhliin. Kuvia on kaikkialta maailmasta – Euroopasta, Afrikasta, Aasiasta, Kaukoidästä, Yhdysvalloista ja Latinalaisesta Amerikasta. Valokuviin on tallentunut Donnerin ikuistamia ohikiitäviä hetkiä, tavallista arkea, poliitikkoja ja filmitähtien loistoa. Menneen ajan maisemat ja kulttuurit heräävät näyttelyssä odottamattomalla tavalla eloon. Esillä on myös muutamia Donnerin kirjoittamia kirjeitä ja matkamuistoja.

Näyttelyn työryhmän muodostavat Tuula Kousa, Anders Carpelan ja Hannamari Shakya, jotka ovat työskennelleet muun muassa Donnerin Pohjoisranta 12:n residenssissä. Näyttelyn kuraattorina Hannamari Shakya kävi läpi koko arkiston.

”On haastavaa kuratoida postuumisti ja kysyä kysymyksiä, joihin ei ole vastauksia. Näyttelyssä kumartelematon ja julkisuuskuvaltaan ristiriitainen Jörn Donner paljastuu kuitenkin ennen kaikkea ihmiseksi, jolla on kyltymätön, utelias ja inhimillinen katse”, Hannamari Shakya kertoo. Hakasalmen huvila on osa Helsingin kaupunginmuseota. Elegantissa rakennuksessa voi tavoittaa muiston empireajan huvila-arkkitehtuurista. Huvilan tunnetuin asukas oli Aurora Karamzin (1808–1902). Mannerheimintie 13 B, 00100 Helsinki.

--

bottom of page