top of page
1aaaa1.jpeg

Jörn Donnerin jäämistöstä löytyi mittava valokuva-arkisto, josta koottu näyttely avautuu 31.3.


Jörn Donnerin ainutlaatuiset valokuvat ovat nähtävillä Hakasalmen huvilassa 31.3.–3.9. Kuvat: Helsingin kaupunginmuseo.

Jörn Donner matkusti jo 1950- ja 1960-luvuilla ympäri maailmaa ja otti matkoillaan lukemattomia valokuvia. Kuvat löytyivät vasta Donnerin kuoleman jälkeen, ja nyt niistä postuumisti kuratoitu kokoelma on nähtävillä Hakasalmen huvilassa. Näyttelyn Jörn Donner – Matkalla 1951–68 avajaispäivänä on ilmaisperjantain mukaisesti vapaa pääsy.


Jörn Donner (1933–2020) tunnettiin muun muassa palkittuna elokuvaohjaajana ja -tuottajana, kirjailijana ja kansanedustajana. Toukokuussa vuonna 2020 Donnerin sukutalosta Pohjoisranta 12:sta löytyi mittava valokuva-arkisto, johon suuri yleisö pääsee nyt ensimmäistä kertaa tutustumaan.


Jörn Donner Varkaudessa 1963.

Näyttelyn työryhmän muodostavat kuraattori Hannamari Shakya, tietokirjailija ja kustannustoimittaja Tuula Kousa sekä graafikko, Donnerin kirjojen pitkäaikainen suunnittelija Anders Carpelan. Taidokkaasti valikoitujen ja taiteellisesti korkealaatuisten valokuvien äärellä voi tarkastella maailmaa Donnerin linssin läpi 1950- ja 60-lukujen maisemissa.

”Näin laajan aineiston läpikäynnin jälkeen muodostui kuva ihmisestä valokuvien takana. Kuva ei vastannut järkälemäisen kulttuuripersoonan henkilökuvaa, vaan jotakin aivan muuta. Donner ei ole keskipisteenä vaan liikkuu huomaamattomasti, tarkastelee maailmaa uteliaana ja tekee teräviä ja herkkyyttä vaativia huomioita”, arkiston läpikäynyt ja kuvat pääosin valinnut Hannamari Shakya kertoo.

Shakya kuvailee Donnerin olleen valokuvaajana kiehtova poikkeus. ”Ehkä hän ei ollut omasta mielestään valokuvaaja vaan pikemminkin ihminen, joka voi käyttää kameraa ajattelunsa ja havaintojensa välineenä. Donnerin kuvissa avautuu epätäydellinen maailma – siinä on ylivalottuneita kaupunkeja ja tärähtäneitä maisemia. Kaikki kuvanottohetkellä tapahtuneet valotusvirheet, filmeihin jääneet naarmut sekä pusseihin ja vanhoihin kirjekuoriin päätyneet ja aikojen saatossa yhteen liimautuneet negatiivit luovat kuvalle sen ajalliset kerrostumat.”

Reportterimatkoiltaan 1950- ja 1960-luvuilla Donner kirjoitti myös kirjoja, kuten läpimurtoteoksensa Berliini-raportin (1958) ja Maailmankirjan (1968), ja kirjoitti kirjeitä ystävilleen ja yhteistyökumppaneilleen. Näyttelyssä nähdäänkin muutamia Donnerin kirjeitä ja matkamuistoja. ”Olen ostanut Leica M3:n, jossa on Summarit-objektiivi 1:1,5. – – Olen pirun ihastunut kameraan ja kiitollinen neuvostasi, että minun pitäisi ostaa se”, Donner kirjoittaa K-G Roosille Berliinistä tammikuussa 1959 lähetetyssä kirjeessä.

Hakasalmen huvila (Mannerheimintie 13b) on osa Helsingin kaupunginmuseota ja siellä järjestetään vaihtuvia näyttelyitä. Elegantissa rakennuksessa voi tavoittaa muiston empireajan huvila-arkkitehtuurista. Huvilan tunnetuin asukas oli Aurora Karamzin (1808–1902).

--

bottom of page