top of page
1aaaa1.jpeg

Jaana Kaipiaisen näyttelyn maalausten lähtökohtana on tunne - rakkaus väreihin saa tunteet syttymään


Julkaisuyhteistyö / Jaana Kaipiaisen käynnissä olevan taidenäyttelyn Kasvunkausi (28.3.–23.4.) maalausten ihmishahmoissa kehollisuus ja intensiivinen läsnäolo ovat keskiössä. Näyttelyn akryylimaalaukset ovat abstrakteja kollaaseja; materiaalin, värin ja viivan vuoropuheluita. Maalausten lähtökohtana on usein tunne, ja rakkaus väreihin saa tunteet syttymään.


"Toimin monipuolisesti kuvallisen työskentelyn parissa: kuvataiteilijana, valokuvaajana ja kampaajana. Pyöritän myös omaa galleriaani Kampaamo Maan yhteydessä. Kuvaaminen on kulkenut elämässäni mukana nuoruudesta lähtien. Visuaalisuus, yksityiskohdat ja tunnelmat ovat minulle tärkeitä", kertoo taiteilija Jaana Kaipiainen.


Kaipiainen kertoo oman aktiivisen taiteen tekemisen käynnistyneen älypuhelimella, jonka muutamalla sovelluksella hän alkoi käsittelemään ja muokkaamaan kuvia. Ensimmäinen valokuvanäyttely oli Kirjasto 10:n henkilökunnasta 10-vuotisjuhlaan vuonna 2015. Seuraava oli vuonna 2018, jolloin hän ripusti La Reine kukkakauppaan kuvaamiaan lakastuneita kukkia. Samana vuonna hän ripusti myös ensimmäistä kertaa oman näyttelyn omaan galleriaan.


Kaipiainen aloitti galleriatoiminnan vuonna 2005. Vuosiin on mahtunut lukuisia vaihtuvien taiteilijoiden näyttelyitä. Mukana on ollut lapsia, harrastelijoita sekä ammattitaiteilijoita eri taiteenaloilta.


"Vuonna 2019 pidin rohkaistuneena kaksi omaa näyttelyäni Galleria Maassa. Siitä eteenpäin omia näyttelyitä on kertynyt Maan galleriassa jo yli 20 sekä useampi yksityis- ja ryhmänäyttely eri puolilla Helsinkiä."

Kuvassa taiteilija näyttelyn avajaisissa sekä sellistit, Sibelius lukion opiskelijat, Lumi Puskala ja Isla Salmela. Kuva: Minna Latvala.

Kriittisen korkeakoulun kuvataidekurssien opettaja Elina Aho-Brennanilla on ollut merkittävä vaikutus siihen, miten Jaana Kaipiainen on löytänyt oman taiteellisen jäljen ja saanut vahvistusta taiteilijuudelle. Opettaja on rohkaissut ja kannustanut kokeilemaan.


"Minulle on sanottu, että minulla on kiinnostavan rikas ja kokeileva suhde taiteen tekemiseen. Kun ymmärsin, ettei mikään tai kukaan muu kuin minä itse estä tekemästä taidetta - ja kun päästin irti omista kahleista - niin johan alkoi tapahtua."


Taiteilija kertoo, että hänenkin kohdallaan taiteessa on kyse sisäisestä välttämättömyydestä; valtava palo ja intohimo luoda ja tehdä taidetta. Vaikka hän tekee hyvin erilaisia sarjoja, löytyy niistä aina oma kädenjälki ja punainen lanka.


Pöytälaatikossa onkin jo odottamassa valmiita ja keskeneräisiä projekteja, jotka etsivät väylää tulla nähdyksi näyttelyssä, joko osana laajempaa kokonaisuutta tai omana näyttelynä.


"Itseoppineena taiteilijana olen ollut avoin ottamaan vastaan palautetta ja neuvoja ammattilaisilta. Olen kiitollinen laajasta joukosta ihmisiä elämässäni, jotka ovat uskoneet minuun ja tekemiseeni, arvostan heistä jokaista suuresti."


Jaana Kaipiaisen töitä on ollut esillä muun muassa Kirjasto 10:ssä, Korpimaan kyynel -ryhmänäyttelyssä, Kukkakauppa La Reinessä sekä Kulttuurikeskus Caisan kahdessa ryhmänäyttelyssä sekä Kaisaniemen kasvitieteellisessä puutarhassa.


"Sain kutsun 2020 Helsingin biennaalin ryhmänäyttelyyn Kulttuurikeskus Caisan galleriaan. Olin ottanut osaa kahteen ryhmänäyttelyyn Caisan galleriassa vuonna 2019, ja kun kuraattori Faruk Likalla oli visio biennaalin näyttelyn kokonaisuudesta, hän rohkeasti kutsui minut mukaan. Hän oli nähnyt valokuviani ja uskoi näkemykseeni ja taitooni toteuttaa näyttely yhdessä taiteilija Pia Männikön kanssa. Korona perui biennaalin, mutta Caisa järjesti näyttelyn ja 'Aalloilla - On the Waves' täytti galleriatilan Pian installaatiolla ja minun puulle vedostetuilla valokuvilla", taiteilija kertoo.


Nyt käynnissä oleva taidemyyntinäyttely Kasvunkausi on esillä 23.4. asti Kaisaniemen kasvitieteellisen puutarhan (Helsinki) galleriakäytävässä.


Lisätietoja taiteilijasta: kaipiainen.art

--

bottom of page