top of page
1aaaa1.jpeg

Jenny Mansikkasalon näyttely 'Laiha, tyhmä ja kaunis' tutkii naisvihaa omakuvien kuvaamisen kautta


Jenny Mansikkasalo, Niin kuin kaikki muutkin tytöt, 2022.

Huhtikuussa Lapin yliopiston taiteiden tiedekunnan F-talon gallerioissa nähdään kaikkiaan seitsemän uutta näyttelyä. Näyttelyiden avajaisia vietetään pääsiäisen jälkeen keskiviikkona 12. huhtikuuta klo 18–19.30. Näyttelyt ovat esillä 27.4. asti. Taideuutiset esittelee tulevia näyttelyitä pääsiäisen aikana. Toisena vuorossa on Galleria Kilossa nähtävä Jenny Mansikkasalon näyttely Laiha, tyhmä ja kaunis - omakuvia naisvihasta sirkustaiteessa.


Näyttely on Jenny Mansikkasalon pro gradu -tutkielman taiteellinen osio. Mansikkasalo tutkii suomalaisten sirkustaiteilijoiden kokemuksia naisvihasta. Omakuvia kuvaamalla hän syvensi naisvihan tarkastelua kehollisella ja hiljaisella tiedolla.


"Valokuvaaminen oli minulle keino kanavoida hiljaista tietoa visuaaliseen muotoon. Omakuvista tuli pieniä esityksiä kameralle. Tutkailin kuvissa suhdettani sirkukseen ja omaa sirkustaiteilijan identiteettiäni. Tutkin omakuvissa sitä, miten haluan tulla nähdyksi ja sen ristiriitaisuutta. Aluksi kuvaaminen ja kameran eteen asettuminen aiheutti minussa valtavasti häpeää. Annoin sen vaikuttaa kuviin, päädyin pakenemaan tai piiloutumaan. Kuviin syntyi ristiriita – en halunnut tulla nähdyksi."


Mansikkasalo on sirkustaiteilija, jonka työskentely pohjaa ilma-akrobatiaan ja feministiseen ajatteluun. Monitaiteellisessa työssään hän on paneutunut sirkustaiteen keinoihin käsitellä yhteiskunnallisia aiheita.


"Kuvasin omakuvia erilaisissa paikoissa: kotonani Helsingissä ja läheisellä rakennustyömaalla, treenisaleissa sekä kotikaupungissani Rovaniemellä. Kuvauslokaatioiden monipuolisuudella haluan viestiä naisvihan laajuudesta yhteiskunnassamme ja sen eri muodoista. Naisviha voi olla esimerkiksi tytöttelyä ja vähättelyä tai seksistisiä vitsejä. Pahimmillaan se on sukupuolittunutta väkivaltaa. Naisvihaa on yhteiskunnan jokaisessa kolkassa, myös suomalaisella sirkuskentällä", Mansikkasalo kuvailee.


Jenny Mansikkasalo valmistui sirkustaiteilijaksi Turun AMK:n Taideakatemiasta vuonna 2015 ja opiskelee toista vuotta taiteen asiantuntijuuden maisteriohjelmassa Lapin yliopistolla.

--

bottom of page