top of page
1aaaa1.jpeg

Julkaisemme nyt myyntinäyttelyiden tiedotteet uutisperusteisesti ja maksutta kaikilta toimijoilta


Taideuutisten toimitus on saanut huomattavasti negatiivista palautetta siitä, että taidemyyntinäyttelyiden ilmoituksista on haluttu periä nimellinen 39,50 euron (sis. alv.) korvaus. Ajatuksen taustalla on ollut se, että taidemyyntinäyttelyn ydinsana on myynti, jossa suoraa etua ja hyötyä promootiojutusta saavat sekä taiteilija että galleria tai muu esitystilamuoto. Muutamme nyt käytäntöä saadun palautteen pohjalta.


Yllättävintä on ollut huomata, että taiteilijat eivät itse tunnu aina tietävän onko oma näyttely taidemyyntinäyttely vai ei. Tähän lienee hyvä nyrkkisääntö on, että jos teokset ovat myyntiä varten hinnoiteltu ja/tai teoksia voi näyttelystä ostaa, niin silloin kyseessä on taidemyyntinäyttely. Vaikka myynti ei olisi päätarkoitus tai kukaan ei olisi töistä kiinnostunut, niin silti kyseessä on myyntinäyttely.


Moni taiteilija on kokenut, että jutun maksullisuus on yllättävää ja harmillista; harva kuitenkaan tulee pohtineeksi sitä, että kohtuullinen korvaus jutun laativalle freelancer-toimittajalle (journalistiliiton suositusten mukaan) on 75 euroa per tunti. Näyttelytiedotteen toimittamiseen julkaisuvalmiiksi - tiedotteen valmiusasteesta riippuen - kuluu yleensä puolesta tunnista kolmeen tuntiin. Taideuutiset myös tavoittaa jo tällä hetkellä tuhansia uniikkeja lukijoita viikoittain, joten lukijakohderyhmä on myös potentiaalisesti taiteesta kiinnostunutta. Toisin on paikallislehden lukijoiden kanssa, sillä paikallislehteä harvemmin tilataan tai luetaan taidejuttujen tai taidenäyttelyilmoitusten takia.


Jopa pari galleriaa perui uutisoinnin, kun ilmeni, että näyttelyn promootiosta pitäisi muutama kymppi maksaa, joten tästä eteenpäin Taideuutiset julkaisee kaikki taidenäyttelytiedotteet uutisperusteisesti valiten täysin maksutta.


Karsinta on hankalaa

Yksi syy taidemyyntinäyttelyistä laadittujen esittelyjuttujen maksullisuuteen oli se, että kuvataiteilijoita on Suomessa arviolta noin 3 000 henkilöä, ja lisäksi korutaiteilijat, tekstiilitaiteilijat, lasitaiteilijat ynnä muut taiteilijat, jolloin lukumäärä lienee 4 - 5 000 henkilön paikkeilla. Taideuutiset voi realistisesti ajatellen laatia 15-20 myyntinäyttelyjuttua kuukaudessa kaiken muun uutisoinnin ohessa, joka vastaa vuositasolla noin 180-240 esittelyjuttua. Karsintaprosentti tulee olemaan raju, joten kun lähetät uutistiedotteen, niin julkaisukynnystä laskee se, että jutussa on riittävästi infoa, hyvät kuvat ja taiteilijakommentit valmiina. Mitä valmiimpi tiedote on julkaistavaksi, niin sitä todennäköisemmin se myös julkaistaan.


Säilytämme kuitenkin mahdollisuuden maksulliseen ilmoitusjuttuun, jolloin juttuun voidaan lisätä myös kuva näyttelyjulisteesta, extrakuvia, suoraa myynti-infoa ja linkki taiteilijan omille kotisivuille tai gallerian myyntisivustolle tms. Mikäli haluat tiedotteesi ohituskaistalle, niin mainitse tämä heti alkuun. Ilmoitusjuttu laaditaan hintaan 39,50 euroa sisältäen arvonlisäveron 24 %.

--

bottom of page