top of page
1aaaa1.jpeg

Julkista taidetta uuden pikaraitiolinjan varrella – Jenni Tieahon teos on valmistunut Vermoon


Jenni Tieaho, Hummani hei!, 2023.

Pääkaupunkiseudun ensimmäinen pikaraitiolinja alkoi liikennöidä lauantaina 21. lokakuuta 2023. Reitin varrelta Espoosta löytyy EMMA – Espoon modernin taiteen museon kuratoimaa julkista taidetta. Uusin teos Jenni Tieahon Hummani hei! on valmistunut Vermon raviradan yhteyteen. Tervetuloa julkistustilaisuuteen!


Jenni Tieahon Hummani hei! -teosta voi nyt ihastella pikaraitiolinja 15:n kyydistä. Vermon raviradan aitaan suunniteltu teos koostuu yhdeksästä alumiinikomposiittilevystä, joita koristaa kuvat taiteilijan hevosaiheisista veistoksista viimeisen 20 vuoden ajalta. Valotaiteilija Pekka Järvilehto on sovittanut veistosten teoskuvat levyille sopivaksi kokonaisuudeksi yhteistyössä Tieahon kanssa.

Kuvanveistäjä ja ympäristötaiteilija Jenni Tieahon (s. 1969) teosten aiheiden ja materiaalien lähtökohtana on luonto, erityisesti suomalainen metsä. Hän käyttää suurikokoisten veistostensa materiaalina muun muassa villipajua, koivun tuohta ja kasvien eri osia. EMMAn, Espoon kaupunkitekniikan keskuksen sekä Vermon raviradan edustajat valitsivat Tieahon tämän komissioteoksen toteuttajaksi.

“Jenni Tieaho oli raviradan yhteyteen luonteva taiteilijavalinta. Hän on tehnyt lukemattomia upeita hevosveistoksia eri luonnonmateriaaleista vuosien varrella. Teoksen paikaksi valikoitui Vermon aita ja toteutustapa pohjautuu kuvamateriaaliin Jennin teoksista", EMMAn intendentti Henna Paunu kertoo. “Olemme Vermossa erittäin iloisia, että saimme yhdessä Espoon kaupungin kanssa uudistettua raviradan takasuoran aidan. Hevosaiheiset taideteokset ja umpinaisen aidan avaaminen ovat parasta markkinointia Vermolle. Raide-Jokerin matkustajat ja ohikulkijat pääsevät nyt nauttimaan sekä elävistä hevosista että korkealuokkaisista hevoskuvista", Vermon toimitusjohtaja Pertti Koskenniemi summaa. Hummani hei! -teoksen nimi viittaa laulaja Tapio Rautavaaran esittämään Juokse sinä humma -kappaleeseen vuodelta 1953. Laulu perustuu kansansävelmään, jota Rautavaara on muokannut. Tieaho on halunnut antaa teokselle nimen, joka herättäisi katsojassa tuttuuden tunteen ja ehkä jopa halun hyräillä kyseistä kappaletta.

Taidetta pikaraitiolinjan varrella

Pikaraitiolinjalla on nyt nähtävillä neljä julkisen taiteen teosta EMMAn kuratoimana. Jenni Tieahon Hummani hei! on juuri valmistunut Vermon ja Perkkaan pysäkkien välille. Armi Tevan Linnuntie-teos Otarannan pysäkillä ja Kati Immosen Rhodojen suojassa Laajalahden pysäkillä, valmistuivat lokakuussa 2022 osana pikaraitiolinjan reitille Espoon alueelle laadittua taideohjelmaa, jonka Espoon kaupungin PAAF (Public Arts Agency Finland) on tilannut. Lisäksi vuonna 2003 Leppävaaraan valmistunutta Germa Huijbersin yhteisöllistä Lippumeri-teosta on uudistettu ja se on sijoitettu uuteen paikkaan Alberganesplanadin pysäkin yhteyteen.

--

bottom of page