top of page
1aaaa1.jpeg

Kehosi muuttaa kaiken -näyttely kertoo trans- ja queer-identiteettien suhteesta valokuvaan


Näyttely ammentaa trans- ja queer-yhteisöjen kauneudesta, rakkaudesta ja hyvinvoinnista. Kuva: Coyote Park, 'Divinely Protected', 2022.

Suomen valokuvataiteen museon näyttelyssä 'Kehosi muuttaa kaiken' on esillä kolmen taiteilijan Roza Ahmadin, Coyote Parkin ja Iida Valmén teoksia, jotka kertovat jaetun vastarinnan iloista sekä trans- ja queer-identiteettien suhteesta valokuvaan. Näyttely avaa uuden galleriatilan museon kellarikerroksessa 22.4.

Näyttely tarkastelee tarinankerronnan roolia trans- ja queer-elämää mahdollistavana voimavarana. Toisen elämän näkeminen valokuvien kautta voi auttaa ihmistä löytämään itsensä. Erityisesti vähemmistössä eläville tällainen voi olla käänteentekevää – kuvien ja tarinoiden kautta voidaan nähdä, että heidän kaltaisiaan on olemassa ja on aina ollut. Parhaimmillaan ne mahdollistavat ymmärryksen siitä, että monenlaiset kehot ja identiteetit voivat olla rakastettuja ja hyvinvoivia.

Tänä päivänä kulttuurissa tapahtuneet muutokset ja sosiaalisen median alustat ovat mahdollistaneet vähemmistöjen kokemusten jakamisen maailmanlaajuisesti. Esiin nousee tarinoita, jotka kertovat muustakin kuin trans- ja queer-elämään liittyvistä vaikeuksista. Kuvat ja tarinat lisäävät tietämystä elämän moninaisuuksista ja mahdollisuuksista.

Ahmadin, Parkin ja Valméen teokset kertovat siitä kauneudesta, mitä trans-ja queer-yhteisöt pitävät sisällään. Tällaisten yhteisöjen järkkymätön olemassaolo luo itsessään muutoksia niitä tukahduttaviin rakenteisiin. Näyttelyn on kuratoinut Suomen valokuvataiteen museon kuraattori Orlan Ohtonen. Suomen valokuvataiteen museo on Helsingin Kaapelitehtaalla sijaitseva valokuvan erikoismuseo, joka esittää näyttelyissään kotimaista ja kansainvälistä nykyvalokuvausta sekä tuo esille valokuvan monimuotoista historiaa.


Roza Ahmad, Coyote Park, Iida Valmé: Kehosi muuttaa kaiken 22.4.-27.8. Suomen valokuvataiteen museo, Kaapelitehdas, Kaapeliaukio 3, G-rappu, Helsinki.

--

bottom of page