top of page
1aaaa1.jpeg

Kiasman 'Dreamy – Queer ja vapaus unelmoida' -näyttely kysyy, millaista on queeristi eletty elämä


Rotimi Fani-Kayode, Nothing to Lose VII, 1989. Kuva: Kansallisgalleria / Pirje Mykkänen.

Ryhmänäyttely Dreamy – Queer ja vapaus unelmoida keskittyy seksuaalisuuden ja sukupuolen kysymyksiin Kansallisgallerian kokoelmista valituissa teoksissa. Näyttely avautuu Kiasmassa perjantaina, ja sen teemoja ovat muun muassa yhteyden hakeminen, kodin löytäminen ja rakkauden etsiminen.


Termi queer tarkoittaa tässä yhteydessä olemisen tai tekemisen tapaa, johon kuuluu vapautumista totutusta. Näyttelyn teokset ovat kuin koodeja, joita voi purkaa ja siten löytää uudenlaisia yhteyksiä itsen ja maailman välillä. Dreamy viittaa sanana puolestaan esimerkiksi unelmointiin ja fantasiaan.

”Teoksissa voi nähdä halun ja yhteyden etsimisen pohjavireen. Uskon, että näyttely tarjoaa kävijöille tunnistamispisteitä seksuaalisuuden, sukupuolen, halun, läheisyyden ja yhteenkuuluvuuden alueilla”, kertoo kokonaisuuden kuratoinut freelance-kuraattori ja kirjoittaja Max Hannus.

Näyttelyn taiteilijat ovat Lynda Benglis, Jessica Andrey Bogush, Rotimi Fani-Kayode, Nan Goldin, Artor Jesus Inkerö, Jukka Korkeila, Anne Koskinen, Reija Meriläinen, Kalervo Palsa, Tero Puha, Jacolby Satterwhite, Anna Uddenberg ja Bogna Luiza Wisniewska.

Näyttely avautuu Kiasmassa samaan aikaan Tom of Finland – Rohkea matka -näyttelyn kanssa. Yhdessä näyttelyt tarjoavat mahdollisuuden pohtia LGBTQI+-liikkeen ja -kulttuurin historiallista jatkumoa.

Dreamy – Queer ja vapaus unelmoida, 28.4.–26.11. Kiasma, Mannerheiminaukio 2, Helsinki.


Nykytaiteen museo Kiasma on osa Kansallisgalleriaa yhdessä Ateneumin ja Sinebrychoffin taidemuseoiden kanssa.

--

bottom of page