top of page
1aaaa1.jpeg

Kuvataiteilija Erik Creutzigerille myönnettiin vuoden 2022 Maire Gullichsenin palkinto


Erik Creutziger, Hedonistien takapiha 2, 2022.

Vuoden 2022 Maire Gullichsenin palkinto myönnetään kuvataiteilija Erik Creutzigerille, joka tunnetaan esittävistä, koloristisista maalauksistaan. Maire Gullichsenin palkinto jaetaan nyt 10. kertaa. Taidepalkinnon arvo on 10 000 euroa.


Palkintolautakunta kirjoittaa palkitsemisperusteissaan seuraavaa: ”Erik Creutzigerin maalaukset ovat vastustamattomia siksi, että niistä puuttuu kamppailu katsojan kanssa. Creutziger ei provosoi katsojaa eikä opeta meille mitään, vaan maalaukset näyttävät syntyneen itsestään. Tällä pyyteettömyydellä on maalaustaiteen traditiossa kunniakkaat perinteet. Wassily Kandinsky kutsui sitä sisäiseksi välttämättömyydeksi. Häntä ennen käsitettä olivat käyttäneet Richard Wagner ja Leo Tolstoi ja hänen jälkeensä sitä käyttivät muun muassa Arnold Schönberg, Heinrich Wölfflin ja Oswald Spengler. Modernismin jälkeen termi sisäinen välttämättömyys on käsittämättömistä syistä heitetty romukoppaan, mistä Maire Gullichsen -palkintojury on kaivanut sen esiin vaaliakseen sitä valintojensa keskeisenä kriteerinä.


Sisäiseen välttämättömyyteen liittyy Creutzigerin maalauksissa maalauksellisuuden ehtojen osaava kunnioittaminen. Creutziger hajottaa muodon aineellisuuden koloristisuuden hyväksi, mutta se ei johda hänen töissään kuva-aiheen abstrahoitumiseen, vaan maisemalliseen tai avaruudelliseen kuvallisuuteen. Hahmot, eläimet ja ihmiset, sulautuvat ympäröivään tilaan tuoden mieleen kiinalaiset tussimaalaukset. Ääriviivat liudentuvat ja kaikesta tulee värin avulla yhtä. Tasapainottaessaan figuureja värin kanssa Creutziger osoittaa taidokkuutta, joka on nykytaiteessa käynyt harvinaiseksi.”

Maire Gullichsenin palkinto myönnetään ensisijaisesti nuorelle taiteen alan ammattilaiselle noin joka toinen vuosi. Palkintoa ei voi hakea, vaan monialainen tuomaristo valitsee palkinnonsaajan taiteellisen ilmaisun, näyttely- ja ateljeekäyntien sekä taiteilijan kanssa käymiensä keskusteluiden perusteella.

Erik Creutziger kertoo maalaustensa tunnelman perustuvan useimmiten omiin kokemuksiinsa. ”Ammennan maalauksiini muistiini tallentuneita välähdyksiä, jotka ovat syntyneet esimerkiksi matkoilla tai vaikkapa kävelyretkillä. Nähdyn ja koetun yhdistäminen fantasiamaailmaan on mielestäni kiehtovaa." Erik Creutziger (s. 1982) on helsinkiläinen kuvataiteilija, joka on valmistunut Vapaasta Taidekoulusta vuonna 2007 ja Kuvataideakatemiasta 2013. Taiteilijan teoksia on muun muassa Helsingin taidemuseon, Espoon modernin taiteen museo EMMA:n, Pro Artibus -säätiön sekä Nykytaiteen museo Kiasman Seppo Fräntin kokoelmissa.

Maire Gullichsenin 80-vuotisjuhlarahasto on perustettu vuonna 1988, taiteen mesenaattina tunnetun Maire Gullichsenin (1907–1990) syntymäpäivän yhteydessä Alvar Aalto -säätiön oheen.

--

bottom of page