top of page
1aaaa1.jpeg

Lahden kaupungintalon sisäpihalle toteutetaan taiteilija Kirsi Kaulasen 'Maa on voimaa' -teos


Havainnekuva Kirsi Kaulasen Maa on voimaa -teoksesta.

Taideteoksen materiaalina on kiillotettu, ruostumaton teräs, joka peilaa ympäristöään. Teokseen tuleva valaistus muodostaa pimeän aikaan vahvan elementin, joka lisää teoksen vaikuttavuutta. Taideteos sijoittuu kaupungintalon katetulla sisäpihalla olevan pystysuoran hormirakenteen päälle.

Valitsijaraadin mukaan Maa on voimaa -teos on taiteellisesti korkeatasoinen ja ottaa hyvin haltuun sille annetun tilan ja muodostaa sisäpihalle vahvan identiteetin. Teoksen villi muoto toimii hyvin kontrastina tilan järjestäytyneisyydelle ja teoksen symmetria on rikottu taitavasti.

Teoksen ornamentiikkaan on otettu vaikutteita Suomen uhanalaisten kasvien juurista. Juuret on teemana moniulotteinen ja tuo modernia kasviornamentiikkaa sekä orgaanisuutta jugend-arkkitehtuuriin. Teoksen koettiin sopivan erinomaisesti paitsi Lahden kaupungintalon henkeen myös ympäristöpääkaupunki Lahteen.

Taideteos valittiin rinnakkaisen luonnostilauksen kautta. Mukaan kutsuttiin neljä taiteilijaa, joista hankkeeseen osallistui kolme. Lopullisen teoksen toteuttajaksi valittiin Kirsi Kaulanen. Teoksen hankintahinta on 85 000 euroa.

Lahden kaupungintalo on Eliel Saarisen suunnittelema, vuonna 1912 valmistunut arvorakennus. Teos sijoittuu Lahden kaupungintalon sisäpihalle, joka katetaan osana rakennuksen laajaa perusparannushanketta. Teos asennetaan paikoilleen syksyllä 2023, tarkempi ajankohta julkaistaan myöhemmin.

Kirsi Kaulanen (s.1969) on Porvoossa asuva kuvanveistäjä. Hänen taiteensa käsittelee ihmisen paikkaa luonnossa ja luonnon osana. Päämateriaaleja Kaulasen teoksissa on kiillotettu ruostumaton teräs ja valo. Teräksen laserleikkaus mahdollistaa hyvin hentojen ja hauraiden piirustusten leikkaamisen. Valo kasvattaa veistoksista tilateoksia, veistokset muodostavat tilaan valo- ja varjopiirroksia.

--

bottom of page