top of page
1aaaa1.jpeg

Lapin yliopiston näyttelyssä Minttu Nikula tarkastelee vastavuoroista tapaa tehdä kuvataidetta


Minttu Nikula, Antti Leppäniemi: Kultainen nainen, 2022.

Toukokuun alkupuolella Lapin yliopiston taiteiden tiedekunnan F-talon gallerioissa nähdään viisi uutta näyttelyä. Galleria Kilossa 3.5. avautuvassa Minttu Nikulan näyttelyssä tarkastellaan valokuvien ja videoiden kautta vastavuoroista, intuitioon ja rituaaleihin pohjautuvaa tapaa tehdä soveltavaa kuvataidetta.


Kerran olin nuori ja ompelin taivaan. Näin kultaisen naisen imettävän aikuista lastaan ja joutseneksi muuntuneen louhen, jonka voimaa metsästäjä ei ymmärtänyt. Näin kohtalottarien tanssin ja maailmaa kantavan vanhan naulan. Kuljin läpi myyttisen menneisyyden. Lankesin loveen ja muutuin. Huokailin kaislikoissa, puissa ja hiilijunissa. Kuljin keskelle ja palasin kosmokseen. Maailman rihmastot kiertyvät ympärilleni ja rakennan majaa metsänpeitossa. Tulevaisuus on nyt. Olenko valmis?


Lovessa on matka esiäitien ja myyttien maailmasta teknologian täyttämiin rihmastoihin. Näyttely on Minttu Nikulan kokeilu taiteen jaetusta tekijyydestä, ihmisten, luonnon, ajatusten ja tunteiden verkostosta. Nikula tutkii taiteellisessa prosessissa vastavuoroista, intuitioon ja rituaaleihin pohjautuvaa tapaa tehdä soveltavaa kuvataidetta. Tekijän tekstiilitaiteen tausta tuntuu teosten materiaalivalinnoissa ja luo näyttelytilaan kokonaisvaltaisen, pehmeän kokemuksen, väläyksen vastavuoroisesta ja hoivaan perustuvasta tavasta olla maailmassa.


Osallistavin menetelmin tuotettujen valokuvien ja videoin kerrottu tarina ehdottaa, että muokkaamalla yhteistä, myyttisiin tarinoihin perustuvaa tietoisuuttamme, voimme vaikuttaa myös siihen, miten voisimme kuvitella tulevaisuutemme. Jos näemme vaihtoehtoisia, feminiinisiä, tasapainoon perustuvia tapoja elää juurissamme, näemme ne ehkä myös latvoissamme.


Minttu Nikula, Lovessa 3.–17.5. F-talo, 1. krs, Lapin yliopisto, Yliopistonkatu 8, Rovaniemi.

--

bottom of page