Lapin yliopiston taiteiden tiedekunnan gallerioissa avautuu seitsemän uutta näyttelyä

Lapin yliopiston taiteiden tiedekunnan F-talossa avautuu seitsemän uutta näyttelyä osana 20.–26.3. järjestettävää Arctic Design Week -ohjelmaa. Näyttelyt ovat esillä 5. huhtikuuta asti.
Gallerioissa Seinä ja Hämärä avautuu taiteiden tiedekunnan muotoilualojen opiskelijoiden sekä alumnien osaamista paremman tulevaisuuden puolesta esittelevä READ 2023 -näyttelykokonaisuus. Näyttelytyöryhmän tavoitteena on esitellä tulevaisuuden rakennuspalikoita, pohjautuen Arctic Design Weekin tämän vuoden teemaan Better future with arctic smartness. Galleria Kilossa nähdään Lasse Paldaniuksen tekemää kuvitustaidetta fantasiakirjailija C. S. E. Cooneyn kauhufantasiaromaaniin. Tarjolla on muun muassa mukaansatempaava ja persoonallinen yhdistelmä fantasiaa, mytologiaa, seikkailua, trilleriä sekä body horror -tyylistä kauhua, jossa enkelit esitetään perinteisistä siivekkään suojelijan rooleistaan poiketen niin kauniina kuin pelottavina lovecraftmaisina hirviöinä. Taiteilija on toteuttanut kuvitukset digitaalisesti maalaamalla ja piirtämällä tekemiensä lyijykynäluonnosten pohjalta.
Galleria lyhdyssä avautuu merestä ja vedenalaisesta elämästä inspiraationsa saanutta taidegrafiikkaa ja keramiikkaa esittelevä Siiri Korallin näyttely: "Meri on välttämätön osa ekosysteemiämme ja pitää sisällään rikkaan ja kauniin todellisuuden, joka on edelleen liian tuntematon ja vieras. Toivon, että teokseni voivat herättää mielenkiintosi. Ehkä sinun on mahdollista luoda omaa tarinaasi niiden ympärille."

Galleria Kajossa on esillä Sirja-Erika Virpikarin abstrahoituja aurinkoaiheisia akryyli- ja sekatekniikkamaalauksia. Töissään Sodankylästä kotoisin oleva Virpikari kuvaa auringon läsnäoloa ja merkitystä. Auringolla on monet kasvot ja se lymyilee jossain taustalla pimeimmän kaamoksenkin aikaan. Esillä olevat työt ovat syntyneet vuoden 2022 talvella kuvataidekasvatuksen opintoja suoritettaessa. Inspiraation lähteenä oli alkanut kaamosaika ja valon kaipuu.
Galleria Kopiossa avautuu pukeutumista vähemmistöjen voimaannuttajana tarkasteleva Milja Rummukkaisen tekstiilitaidenäyttely. Rummukainen on tutkinut sitä, miten vaatetus ja asusteet voivat toimia vähemmistöä voimaannuttavana ja kenties yhdistävänäkin tekijänä, ja millaisia visuaalisia elementtejä siihen lesbouden kohdalla liittyy. Näyttelykokonaisuus koostuu tutkimustulosten visualisoinnista ja niiden taiteellisesta ilmaisusta.
Galleria Kellarissa nähdään taiteiden tiedekunnassa joulukuussa 2022 järjestettyyn SCIart*-työpajaan osallistuneiden taiteilijoiden fysiikasta ja alkeishiukkasten maailmasta inspiraationsa saaneita teoksia. Voimme vain arvailla kuinka paljon maailmassa on fantastisia luonnonilmiöitä odottamassa, että vain löytäisimme ne. Ne ovat olemassa myös meitä kaikkia varten. Tämän näyttelyn perusajatus on tehdä joistain näistä tieteellisistä tuloksista ja ilmiöistä näkyviksi sekä tuoda ne kaikkien koettaviksi ja nautittavaksi.
Lisäksi F- ja E-siipien välisessä yhdyskäytävässä avautuu valokuvauksen sivuaineopiskelijoiden portfolioita esittelevä näyttelykokonaisuus. Kurssin ytimessä on ollut analoginen filmikamera- sekä pimiötyöskentely, jota ovat täydentäneet analogisten kuvien sävytys ja mustavalkoinen digitaalinen valokuvaus. Näitä menetelmiä hyödyntäen opiskelijat ovat koonneet portfoliot, jotka esittelevät heidän näkökulmiaan ja tulkintojaan ympäristön havainnointiin sekä kuvaamiseen.
*SCIart tai Science-art (tiede-taide) on taidesuuntaus, joka hyödyntää esimerkiksi tieteellisiä tutkimustuloksia, teoreettisia malleja tai joitain muita tieteeseen kuuluvia aiheita taiteen aiheina. --