top of page
1aaaa1.jpeg

Liikkuva installaatio 'Next of (S)kins' on veistotaiteen ja nykytanssin vuoropuhelu


Koreografi Favela Vera Ortizin ja kuvataiteilija Fanny Varjon yhteistyö nähdään Kulttuuritalo Laikun Studiossa Tampereella 26.3. Kuva: Favela Vera Ortiz.

Pariisin kuuluisa Cité Internationale des Arts -taiteilijakeskus on vuodesta 1965 lähtien toiminut tuhansien taiteilijoiden työtilana ja kohtaamispaikkana. Se kannustaa taiteilijoita eri puolilta maailmaa yhteiseen kohtaamiseen ja vuoropuheluun. Välillä näistä kohtaamisista syntyy yhteisiä teoksia.


Juuri näin kävi kahdelle suomalaistaiteilijalle, joiden yhteistyö nähdään nyt Tampereella Kulttuuritalo Laikun Studiossa osana kuvataiteilija Fanny Varjon käynnissä olevaa näyttelyä Sykli. Koreografi Favela Vera Ortiz toteuttaa Liikkuvan Installaation näyttelytilaan. Esiintyjänä toimii sveitsiläissyntyinen tanssija Lara Müller.

Fanny Varjon näyttely Sykli käsittelee ristiriitoja elämän kiertokulun kauneudesta ja sen raadollisuudesta. Materiaalisuus ja muoto ohjailevat vahvasti Varjon työskentelyä. Materiaalien sisältämät merkitykset ja niiden yhdistelmistä syntyvät jännitteet resonoivat vahvasti Favela Vera Ortizin työtavan kanssa.

”Tapasin Fannyn Pariisissa residenssissä, ja tämä yhteistyö on lähtöisin tästä kohtaamisesta. Fannyn ruumiilliset veistokset linkittyvät maailmaan, jota olen työstänyt omissa tanssiteoksissani. Yhdessä nämä luovat uuden maailman, jossa symbioosi rikastuttaa molempia, eikä tämä liikkuva installaatio toimisi ilman sitä toista osapuolta”, kertoo koreografi Favela Vera Ortiz, joka työskentelee monialaisesti nykytanssin kentällä.


Hänen esityksiään on nähty niin isojen teatterien näyttämöillä, taidegallerioissa kuin kaupunkitilassakin. Nyt nähtävä installaatio Next of (S)kins on neljäs osa Favela Vera Ortizin teossarjasta Liikkuvat installaatiot, jotka sijoittuvat galleriakontekstiin. Aiemmat osat ovat olleet bodyscapes ARS108 näyttelyssä Nokialla, sekä Helsingissä nähdyt Portraits of Materia Yö-galleriassa ja Rankalainen Galleriassa Oksasenkatu 11.

Fanny Varjo on äskettäin Helsinkiin asettunut kuvataiteilija, joka työskentelee pääosin kuvanveiston ja installaatiotaiteen parissa. Teoksissa toistuvia teemoja ovat luonnon ja elämän ihmeellisyys, hallinta ja valta-asemat. Ruumiilliset veistokset rakentuvat monista materiaaleista, kuten puusta, hiuksista, muusta karvamateriaalista ja keraamisista yksityiskohdista. Usein teokset asettuvat metallirakenteisiin. Teemat saattavat olla myrkyllisiä, mutta veistoksissa on aina mukana myös huumoria ja iloa.

--

bottom of page