top of page
1aaaa1.jpeg

Linda Kuhan tanssimonologi on tragikoominen kuvaus stand up –komedian ja nykytanssin törmäyksestä


Teos 'Ceci n’est pas moi' käy läpi sukupolvikokemusta taiteilijan oman kasvun kautta elämänkerran tapaan. Kuva: Eino Ansio.

Pirkanmaan Tanssin Keskuksen tuotanto, tanssimonologi Ceci n'est pas moi esitetään Liikelaiturilla 24.3.–4.4. Teos on tragikoominen henkilökuva ja sitä on kuvattu stand up –komedian ja nykytanssin törmäykseksi. Koreografi Linda Kuha kysyy teoksellaan, onko mikään totta ja kuka kantaa vastuun?


Spice Girls, säästäminen, kasvihuoneilmiö, internet ja tavoitettavuus, globaalin maailman suuruus ja pienuus, itsensä kyseenalaistaminen. 1990-luvun lama sekä ajan kuva toimivat lähtökohtana koreografi Linda Kuhan uudelle teokselle Ceci n’est pas moi, joka tutkii sitä, mikä on Y-sukupolven kokemus totuudesta ja vastuun kantamisesta. “Aikaa ei ole hukattavaksi, koska joku saattaa vetää lankapuhelimen johdon seinästä kesken laulun. Uutisointi kasvihuoneilmiöstä ja lamasta muistuttavat siitä, että kaikkea on vain vähän, aikaakin...” Tanssisoolo inspiroituu surrealistisen taidemaalarin René Magritten La Trahison des images, 1929, -klassikkoteoksesta, joka kyseenalaistaa sen, onko kaikki todella sitä miltä näyttää. Suomeksi Kuvien petollisuus maalauksessa on kuva piipusta, jonka alla lukee teksti “tämä ei ole piippu”. Magritte tarkoittaa teoksellaan, että kuva piipusta ei ole sama asia kuin piippu itse. Kuha tutkii aihetta henkilökohtaisen kasvutarinan lävitse.

"1990-luvun laman lapsena olen pohtinut esimerkiksi köyhyyden kokemusta. Vanhempieni kokemus on se, että meillä oli kaikkea, vaikka oma kokemukseni on toinen", Kuha pohtii. "Se mitä me ihmiset näemme toisistamme, ei välttämättä kerro totuutta, koska kaikki kokevat asiat eri tavalla. Esimerkiksi muistojen totuudenmukaisuus saattaa värittyä kokemuksen kautta."

Kuha on hyödyntänyt työskentelyssään muun muassa päiväkirjamerkintöjä, lapsena kirjoitettuja kirjeitä sekä videoita lapsuudesta. Teos leikittelee tragikomedian ja mustan huumorin tyyleillä ja sitä on kuvattu stand up -komedian ja nykytanssin törmäykseksi. Tanssimonologina teos sisältää sekä liikettä että puhetta. Linda Kuha on kuopiolaislähtöinen, Tampereelle asettunut tanssitaiteilija, joka on työskennellyt tanssin kentällä Suomessa ja kansainvälisesti yli neljäntoista vuoden ajan. Kuhan taiteellisen työn keskiössä on improvisaatiorakenteen luominen, liikkeen leikillisyys, kerroksellisuus ja taiteellinen tutkimus.


Tampereen Liikelaituri, Yliopistonkatu 58 D.

--

bottom of page