top of page
1aaaa1.jpeg

Lumi Tuomen näyttely 'Unveil' esittää henkilökohtaisen näkökulman hiustenlähdön maailmaan


Lumi Tuomen teoksissa hiukset ja hiuksettomuus kietoutuvat toisiinsa, valokuvien, lyhytelokuvan ja hiusteoksen vuoropuhelussa. Kuva: Lumi Tuomi, Holding On, 2022.

Lähtökohtaisesti naisten hiuksettomuus yhdistetään sairauteen ja eri medioissa hiustenlähtöä edustavat stereotyyppiset kuvitukset kaljuudesta outoutena ja pahuuden ilmentymänä. Näyttelyn teokset pyrkivät rikkomaan näitä toiseuttavia näkökulmia, luoden uusia kuvia hiusten, hiustenlähdön ja naiseuden moninaisuudesta.


Lumi Tuomi, Self portrait, 2018.

Teoskokonaisuus tutkii naisten hiuksiin liittyviä merkityksiä ja suhteita, piilotettuna ja negatiivisena asiana pidetyn hiustenlähdön kautta. Usein piiloutuminen ja häpeä ovatkin hiustenlähdön mukana kulkevia kokemuksia.

Teoksista välittyvä epämukavuus omassa kehossa, ja näkyvänä olemisen haavoittuvaisuus, nousevat esille kuvattujen henkilöiden tasapainoillessa paljastumisen pelon kanssa ja halusta tulla nähdyksi. Tuomen pois kääntyneiden ja melankolisten omakuvien vierelle heijastuu yhteisön ja luonnon empaattinen katse. Samanaikaisesti valokuvien rinnalle ripustetussa hiusteoksessa taiteilijan äidin hiukset toimivat tarinankertojina ja materiaalina.Autoimmuunisairaus alopecia on kehon tila, jossa elimistö erehtyy hyökkäämään kehon karvoitusta ja hiuksia vastaan.

Teokset esittävät hienovaraisia kysymyksiä naiseuden ja hiusten suhteesta, sairauden ja hiustenlähdön luomista mielikuvista ja siitä, kenen näkökulmasta näitä mielikuvia tuotetaan. Ne ovat samanaikaisesti dokumentteja todellisista hetkistä ja rakennelmia paremmasta tulevaisuudesta.


Tuomen ensimmäinen yksityisnäyttely nostaa esiin teoksia kuuden vuoden ajalta, jotka kutsuvat kyseenalaistamaan, miten sidonnaisia olemme omiin hiuksiimme ja niihin yhdistettyihin odotuksiin. Miten hiukset ja hiustenlähtö yhdistävät sekä erottavat meitä.


Lumi Tuomi (s.1997) on suomalais-karjalainen kuvataiteilija, joka työskentelee valokuvan, videon ja hiusteosten parissa. Töissään hän käsittelee hiuksia ja hiustenlähdön representaatioita, ihmisen suhdetta luontoon ja kulttuuriperintöä, piilotetun ja näkymättömän esiin tuomisen kautta. Tuomi valmistui valokuvataiteen kandidaatiksi Haagin Royal Academy of Art korkeakoulusta vuonna 2021. Hänen teoksiaan on ollut esillä muun muassa Amos Rexin Generation 2020 -näyttelyssä ja The Grey Space In The Middle -galleriassa Haagissa.


Lumi Tuomen teoksia on nähtävillä 22.4.–9.5. Galleria Rajatilassa, Hämeenpuisto 10, Tampere.

--

bottom of page