top of page
1aaaa1.jpeg

Marjaliisa Pitkärannan viimeisiksi jääneet taideteokset esillä ensimmäistä kertaa


Sadut ja luonto olivat Marjaliisa Pitkärannalle rakkaita lapsuudesta lähtien. Kuvassa 'Hurja taistelu'. Kuvat: Marjaliisa Pitkäranta.

Postimuseon Voimaa taiteesta – Marjaliisa Pitkärannan viimeiset kuvitukset -pienoisnäyttelyssä on esillä taiteilija Marjaliisa Pitkärannan taideteoksia syöpäkamppailun varrelta. Työt ovat julkisesti esillä ensimmäistä kertaa.


Marjaliisa Pitkäranta (1941–2003) menehtyi nopeasti edenneeseen syöpään tammikuussa 2003. Viimeiset 20 kuvitusta syntyivät sairaalajaksojen aikana. Ne kuvastavat nimiä myöten sairauden eri vaiheita ja sen etenemistä. Vaikeasta tilanteesta huolimatta työt ovat pääosin valoisia ja toiveikkaita. Pitkärannan tuotannolle luonteenomaiset luonto ja eläinhahmot ovat läsnä loppuun asti.

Marjaliisa Pitkäranta tunnetaan satu- ja oppikirjakuvittajana, mutta erityisesti postikorttitaiteilijana. Hänen erilaisia postikorttejaan on julkaistu yli 2 500.


Pitkärannan kuvituksille tunnusomaista ovat elämänmyönteisyys ja runsaat yksityiskohdat. Lisäksi ne kertovat usein pieniä tarinoita. Metsäneläimet, puut, kukat ja metsän näkymättömät asukkaat, kuten tontut ja keijut, seikkailevat lähes kaikissa Pitkärannan kuvituksissa.

Voimaa taiteesta – Marjaliisa Pitkärannan viimeiset kuvitukset 7.3.-7.5. Postimuseo, museokeskus Vapriikki 2 krs. kokouskäytävä, Alaverstaanraitti 5, Tampere.

--

bottom of page