top of page
1aaaa1.jpeg

Mental Health Art Week 2023 on täynnä tunteita ja teatteria


Tämän vuoden MHAW-viikko kulkee otsikolla 'Tunne tunteesi'. Kuva: Pekka Keskinen.

Yhdeksättä kertaa järjestettävä Mental Health Art Week (MHAW) -tapahtumaviikko tarjoilee jälleen maksuttomia kaikille avoimia kulttuurielämyksiä toukokuun viimeisellä viikolla 22. – 28.5. Tänä vuonna ohjelmaa tuottavat MIELI ry:n paikallisyhdistysten lisäksi myös neljätoista Suomen teatterit ry:n jäsenteatteria.


”MHAW järjestetään, sillä kulttuuriosallistumisen on tutkitusti todettu vahvistavan mielenterveyttä. Viikolla tuotetaan mielen hyvinvointia pohtivia, tulkitsevia ja edistäviä kulttuuri- ja taide-elämyksiä, joista suurin osa on maksuttomia ja avoimia kaikille”, kertoo MHAW-viikon suunnittelija Melis Ari-Gürhanli.


Viikon teemana ovat tunteet. Tunteet ovat mukana kaikissa elämän tapahtumissa ja vuorovaikutustilanteissa. Tunteet antavat värit ja sävyt elämään. Ne tuovat meille tärkeää tietoa monesta asiasta. Tunteet kertovat, mistä kiinnostumme, mitä rakastamme, mistä innostumme, mitä inhoamme, suremme tai mihin petymme. Taidelähtöiset menetelmät kehittävät tunnetaitoja, jotka ovat myös mielenterveystaitoja.

”Kulttuuriosallistuminen parantaa mielialaa, ehkäisee tai vähentää negatiivisia tunteita, kuten ahdistuneisuutta, masentuneisuutta ja surullisuutta. Kulttuuri myös auttaa muuttamaan itseen liittyviä negatiivisia tai toimintaa rajoittavia käsityksiä; vahvistaa kuuluvuuden tunnetta, itsetuntemusta, itseluottamusta, vähentää sosiaalista syrjäytymistä, tukee sosiaalista osallistumista ja osallisuutta”, Gürhanli luettelee.

Mikä MHAW?

Tapahtumaviikko on rantautunut Suomeen Skotlannista ja sitä koordinoi MIELI Suomen Mielenterveys ry. Yli 30 MIELI ry:n jäsenyhdistystä tarjoaa matalan kynnyksen kulttuurielämyksiä MHAW-viikolla ympäri Suomen aina Rovaniemeltä Helsinkiin ja Porista Lappeenrantaan. Luvassa on teatterielämyksiä, lukuisia taidetyöpajoja, katutaidetta, stand up -komiikkaa, toritapahtumia, konsertteja, tanssia, runo-iltoja, taiteilijakeskusteluita, avoimia ovia, festarimeininkiä ja paljon muuta.

MHAW-viikon valtakunnalliseksi yhteistyökumppaniksi on tänä vuonna lähtenyt mukaan Suomen teatterit ry (STEFI). STEFI:n 73 jäsenteatteria ovat mukana viestimässä kulttuurin voimaannuttavista vaikutuksista mielen hyvinvointiin. Monet teatterit kuten Varkauden, Mikkelin, Tampereen, Rauman, Rovaniemen, Savonlinnan, Seinäjoen -teatterit ja pääkaupunkiseudulta KOM -teatteri, Q-teatteri, tanssiteatteri Glims&Gloms tarjoavat teatterielämyksiä MHAW-viikolla.

MIELI Suomen Mielenterveys ry tekee työtä mielenterveyden edistämiseksi ja ongelmien ehkäisemiseksi.

--

bottom of page