top of page
1aaaa1.jpeg

Minna Havukaisen BDSM-videoteos 'Puutarha' toteaa, että BDSM voi olla iloista ja leikittelevää


Videoteos kertoo, mitä jokainen voi oppia valtaleikeistä ja sadomasokismista. Stillkuvat videoteoksesta. Ohjaus: Minna Havukainen. Kuvaaja: Otso Reunanen.

Galleria-Huudossa esitettävä turkulaisohjaaja Minna Havukaisen Puutarha-videoteos näyttää kinkyydestä puolen, jota valtaväestölle ei ole aiemmin esitelty. Teoksessa viisi kinkyksi identifioituvaa ihmistä kertoo siitä, mitä kinkyys heille merkitsee. Katsoja pääsee seuraamaan intiimiä leikkiä ja näkemään, kuinka hoivaavaa sekä rakastavaa kivulla ja vallalla leikittely voi olla.


"Puutarha näyttää BDSM:stä ja kinkyydestä puolen, joka suomalaisesta kuvastosta on puuttunut. Se tuo näkyviin BDSM:n syvyyden, luottamuksen ja rakkauden, opettaa kommunikaation merkityksestä ja näyttää, että myös kinkyseksuaalisuus voi olla seksuaali-identiteetti”, Havukainen sanoo.


Kuvataiteilija Minna Havukainen (s. 1969) tarttuu teoksissaan ilmiöihin, joiden kohtaamista usein vältellään. Hänen teoksensa sekä näyttelyiden yhteyteen järjestämänsä laajat tapahtumakokonaisuudet käsittelevät elämän perimmäisiä kysymyksiä, kuten syntymää, kuolemaa, sairastamista ja seksuaalisuutta. Havukaisen töitä on huomioitu Fotofinlandia-ehdokkuudella, Aboa-palkinnolla ja Pyhän Henrikin säätiön kulttuuripalkinnolla.


Teos haastaa pohtimaan rajoja

Havukaisen mukaan Puutarha ei ole ainoastaan kuvaus BDSM:stä, vaan se käsittelee laajemmin luottamusta ja kommunikaatiota. Se haastaa jokaisen pohtimaan, miten omista tarpeista ja haluista voi ja saa puhua ääneen ja millaisia rajoja on mahdollista asettaa.Videoteoksessa esiintyvä Miia avaa kokemuksiaan: "Meissä kaikissa on erilaisia puolia. Itse olen toisaalta vahva ja dominoiva, mutta kaipaan myös sitä, että saan olla itse toisen armoilla. Kinkyn kautta näitä tarpeita voi toteuttaa tavoilla, jotka arkielämässä eivät olisi mahdollisia. On todella voimaannuttavaa saada olla täysin rentona sessiossa ja vain luottaa, että kaikki menee hyvin."

Turun seudulla kuvattu Puutarha on Havukaisen ensimmäinen pitkä ohjaus. Teos on aiemmin ollut esillä muun muassa Wäinö Aaltosen museossa Spektri-yhteisnäyttelyssä sekä Rakkautta ja Anarkiaa- ja Vinokino-festivaaleilla. Puutarha on nyt esillä Helsingissä Galleria Huudossa 10.3. - 2.4. Videoteoksen ikärajasuositus on K18.

--

Muutos: poistettu otsikosta (K18) paremman luettavuuden takia 7.3.

bottom of page