top of page
1aaaa1.jpeg

Museonäyttely nostaa esiin koirat ja niiden eri roolit kuvataiteessa viimeisen 150 vuoden aikana


Mikkelin taidemuseon näyttelyvuoden 2023 päättää kiertonäyttely 'Überhund – Taiteen kiehtovat Koirat'. Teos: Amber. Kuva: Maija Astikainen.

Überhund – Taiteen kiehtovat koirat esittelee monipuolisesti koiraa ja sen eri rooleja kuvataiteessa viimeisen 150 vuoden aikana. Kuvataiteessa koiria esiintyy huomattavan paljon, mutta arkisina ja tavallisinakin hahmoina ne saattavat jäädä helposti huomaamatta. Überhund-näyttely tuokin katseen kohteeksi koiran.


Alvar Cawén, Metsästäjän kotiinpaluu. Kuva: Harri Heinonen.

Perinteisesti koiran rooli taiteessa on liittynyt turvaan, uskollisuuteen ja kumppanuuteen. Siihen on liitetty sentimentaalisuuden ja suloisuuden määreet. Näyttely avaa perinteisten koiraan liitettyjen teemojen lisäksi koiran poliittista roolia ja jalostuseettisiä kipukohtia sekä tutkii koiran materiaalisuutta.


Taidehistorioitsija, FM Sonja Hämäläisen ideoima ja Salon taidemuseon johtajan Susanna Luojuksen kuratoima kiertonäyttely on toteutettu yhteistyössä Salon, Kouvolan, Jyväskylän, Mikkelin ja Kuopion taidemuseoiden kanssa. Teoksia on lainassa suomalaisista julkisista kokoelmista, museoista, gallerioista, säätiöistä ja yksityisiltä omistajilta. Näyttely on laajin koiria esittävän taiteen kokonaisuus mitä Suomessa on koskaan nähty. Mikkelin taidemuseon kokonaisuuden on kuratoinut amanuenssi Paula Hyvönen.

Näyttelyssä on esillä teoksia seuraavilta taiteilijoilta: Emma Ainala, Maija Astikainen, Elina Brotherus, Birger Carlstedt, Alvar Cawén, Robert W. Ekman, Samuli Heimonen, Liisa Hietanen, Hinni Huttunen, Leena Illukka, Alpo Jaakola, Tove Jansson, Jyri-Pekka Juntunen, Pekka Ketonen, Anni Kinnunen, Anne Koskinen, Edwin Henry Landseer (mukaan), Johan Erik Lindh, Juhani Linnovaara, Teemu Luoto, Jussi Mäntynen, Fanni Niemi-Junkola, Tiitus Petäjäniemi, Laura Pikarla, Silja Puranen, Elina Ruohonen, Stiina Saaristo, Pentti Sammallahti, Noora Schroderus, Elina Sarlin, Viljo Savikurki, Mia Seppälä, Kim Simonsson, Tarja Tella, Pekka Turunen, Samppa Törmälehto ja Hanna Vihriälä. Lisäksi teoksia on mukana prekolumbiaaniselta ajalta Meksikosta.


Überhund – Taiteen kiehtovat koirat, Mikkelin taidemuseo 13.10.2023–28.1.2024, Maaherrankatu 18–20, Mikkeli. Mikkelin kaupungin museoita ovat Mikkelin taidemuseo, Päämajamuseo, Suur-Savon museo, Viestikeskus Lokki, Mannerheimin salonkivaunu, Kivisakasti, Harjukosken mylly ja Nikkisen torppa.

--

bottom of page