top of page
1aaaa1.jpeg

Nostalgisissa valokuvissa korostuvat eilisen Helsingin arjen hetket ja kaupunkimiljöö


Lapsia kiipeilytelineellä Tervasaaressa, 1969. Kuva: Volker von Bonin / Helsingin kaupunginmuseo.

Katse Helsinkiin on nostalginen valokuvanäyttely saksalaissyntyisen valokuvaaja Volker von Boninin Helsinki-kuvista, joista osa on monelle tuttuja. Henkilönä hän on jäänyt kuitenkin tuntemattomaksi.


Volker von Bonin, 1968. Kuva: Osmo Thier.

Volker von Bonin (1924–2006) oli humanistinen valokuvaaja, jonka kuvissa korostuvat helsinkiläisen arjen hetket ja kaupunkimiljöö. Filmille tallentui paitsi maisemia ja rakennuksia myös helsinkiläiselämää, ihmisiä ja ilmiöitä. Näyttelyyn on koottu yli sata valokuvaa 1950–80-luvuilta. Niissä von Bonin tarkkailee Helsinkiä – katsoo sitä läheltä, mutta kuitenkin ulkopuolisin silmin. Hän on onnistunut tallentamaan persoonallisella tavalla hyvin ainutlaatuisia hetkiä. Kuvien avulla pääsee aistimaan pihalla leikkivien lasten tunnelmia, rakennustyöntekijöiden arkea, avantouimareiden nautintoa, bussia odottavien ilmeitä tai kirkon portailla istuvia rasvalettejä.

Volker von Boninin elämäntarina on monivaiheinen. Hän kävi Helsingin Saksalaista koulua, mutta asettui pysyvästi Suomeen vasta 1950-luvulla saatuaan paikan valokuvaajana painotalo Tilgmann Oy:llä. Töiden ohessa hän tallensi Helsinkiä ja sen ihmisiä. Muutaman vuosikymmenen aikana von Boninin käsissä syntyi tuhansia valokuvia ja parikymmentä valokuvakirjaa Suomesta ja sen pääkaupungista. Perheen kertoman mukaan hän koki Suomessa tiettyä ulkopuolisuuden tunnetta sekä kulttuurisesti että kielellisesti ja eli kahden kulttuurin välissä.


Jalankulkijoita vesisateessa Mannerheimintiellä, 1970. Kuva: Volker von Bonin / Helsingin kaupunginmuseo.

Näyttelyn on tuottanut kaupunginmuseon kuvakokoelmien intendentti Tuomas Myrén ja näyttelysuunnittelusta vastaa Osmo Leppälä.


Katse Helsinkiin – Volker von Boninin valokuvia, 25.8.2024 asti, Hakasalmen huvila, Mannerheimintie 13b. --

bottom of page