top of page
1aaaa1.jpeg

Kellokosken sairaalamuseon outsider-taiteilijoita yhdistää se, että he kaikki kuulevat ääniä


Sari Nieminen ja teokset. Kuvat: Suomen moniääniset ry.

The Multivoiced Artists Collectiven taitelijoita yhdistää se, että he kaikki kuulevat ääniä. Osan heistä elämänpolut ovat kulkeneet Kellokosken sairaalan kautta. Mutta jos äänet selitetään vain sairauden oireina, joudutaan pian umpikujaan. Äänet voi ja pitää nähdä myös merkityksellisinä ja rikastuttavina. Sisältä kumpuavalla taiteellaan kollektiivi purkaa ennakkoluuloja ja avaa ihmismielen ihmeellisiä avaruuksia.

Sari Nieminen, Shadow Woman.

Kellokosken sairaalamuseo täyttyy 10.6.–13.8. The Multivoiced Artists Collectiven Outsider Art -taiteesta: maalaustaiteesta, performansseista, grafiikasta, videotaiteesta, installaatioista.


Termi Outsider Art viittaa taiteelliseen toimintaan, joka on valtavirran ulkopuolella tai jopa sitä vastaan. Outsider-taiteilijat ovat hallitsevaan normiin nähden ulkopuolisia, usein näkymättömiksi vaiettuja.

Näyttelyn nimikkoteos, ääniteos Pääääni! on koostettu Henna Paasosen sisäisistä äänistä (yhteisteos Jaap Kleveringin kanssa).

"Äänimaailmani on värikäs ja iloinen. Voin luoda sen pohjalta, kommunikoida sisäisesti ja muiden ihmisten kanssa. Maalatessani tunnen näyttäväni kasvoni ja saavani itselleni äänen", Henna Paasonen kertoo.

Kellokosken sairaalamuseon rosoiset tilat tarjoavat upeat puitteet outsider-taiteelle. Museorakennus valmistui sairaalan ensimmäisen oman lääkärin virka-asunnoksi vuonna 1930.


Pääääni! -näyttely laajenee rakennuksen kellariin ja vintille, Galleria Alitajuntaan ja Galleria Yliminään. Perusnäyttelykerroksessa piirtyy esille länsimaisen psykiatrian kehityskaari, sen helmet ja hairahdukset lobotomiasta taideterapiaan.


Henna Paasonen ja teokset.

Outsider-taiteen ajatellaan juontuvan juuri mielisairaaloista. 1800-luvulla lääkärit alkoivat kerätä ja säilyttää potilaiden töitä diagnostisiin tarkoituksiin. Taustalla vaikuttivat Jungin ja Freudin teoriat alitajuisesta. Läntinen maailma oli avautumassa uusille vaikutteille, ja mielisairaalat työstivät yhteiskunnallisen toiseuden juurisyitä. Kellokosken kylällä tämä suvaitsevuus inhimillistä kirjoa kohtaan istuu yhä lujassa.

Näyttelyn avajaiset pidetään lauantaina 10. kesäkuuta Kellokosken uhkeassa sairaalakartanossa eli sittemmin outsider-taiteen edelläkävijäksi tunnustetun Prinsessan palatsissa (rakennettu vuonna 1888). Näyttelyn avaa Kellokosken entinen ylilääkäri ja yhteiskunnallinen aktivisti Ilkka Taipale.

Näyttelyyn, Kellokosken sairaalamuseoon ja avajaispäivän tapahtumiin on vapaa pääsy.

The Multivoiced Artists Collective - Moniäänisten taiteilijakollektiivi: Henna Paasonen Sari Nieminen Sami Juntunen Anne-Marie Korkealehto Oliver Sievänen Marjut Lehtinen Samuli Aalto


Näyttelyn järjestävät yhteistyössä Tuusulan museo, Tuusulan kulttuuripalvelut, The Multivoiced Artist Collective sekä Suomen Moniääniset ry. Kellokosken sairaalamuseon omistaa HUS ja se on HUSin ja Tuusulan museon yhteistoimintamuseo.

--

bottom of page