top of page
1aaaa1.jpeg

Paimion Parantola 90 -julistekilpailu yllätti tuomariston kansainvälisyydellään - tässä voittajat


Kilpailun ensimmäisen palkinnon jakoivat vasemmalta Anna Meck ja Petri Henriksson. Kolmannen palkinnon sai Rosa Aamunkoi. Kuvat: Grafia.

Paimion parantola 90 - Human perspective -julistekilpailu yllätti tuomariston runsaalla osanotollaan ja kansainvälisyydellään; kilpailuun osallistui 444 työtä Suomesta ja ympäri maailmaa.


Paimion parantola ja Grafia ry täyttävät tänä vuonna molemmat 90 vuotta. Juhlavuoden kunniaksi Paimion parantola -säätiö ja Grafia järjestivät visuaalisen viestinnän ammattilaisille ja opiskelijoille suunnatun kansainvälisen julistekilpailun yhteistyössä Finnish Design Shopin ja so_helsingin kanssa. Kilpailuun osallistujia pyydettiin tulkitsemaan Aino ja Alvar Aallon näkemystä ihmisen suhteesta ympäristöönsä, arkkitehtuuriin ja muotoiluun.

Helmi-maaliskuussa pidettyyn julistekilpailuun osallistui 444 työtä Suomesta (45 %) ja muualta maailmasta (55 %). Kilpailutyöt arvioitiin anonyymeinä.

Kilpailun suojelijana toimi Rafaela Seppälä: “Saimme hyvin laadukkaita kilpailutöitä ympäri maailmaa. Tämä osoittaa Alvar ja Aino Aallon yhä jatkuvan vaikutuksen kokonaisvaltaisen hyvinvointiajattelun suunnannäyttäjinä. 90 vuotta Paimion parantolan avaamisen jälkeen Aaltojen arvot ja heidän värisuunnittelunsa ovat edelleen ajankohtaisia.”

Tuomariston puheenjohtaja Ilkka Kärkkäisen (so_helsinki) mukaan Aino ja Alvar Aallon arkkitehtuuri ja sen edustama inhimillinen näkökulma inspiroivat lahjakkaita suunnittelijoita ympäri maailmaa. Kilpailuun osallistuneiden töiden tyylit vaihtelivat Kärkkäisen mukaan graafisesta minimalismista huumoriin ja abstraktista esittävään julistetaiteeseen.


“Palkitut työt edustavat laajaa ja laadukasta tyylilajien kirjoa, joista jaetulle ykkössijalle nostettiin hallittu ja tyylikäs typografinen juliste sekä vahva ja pysäyttävä abstrakti työ. Palkittujen julisteiden joukkoon mahtui myös klassista graafista muotokieltä, ilmavaa tunnelmaa ja leikkisää kuvitusta edustavat erinomaiset työt.”

Julistekilpailun voittajat:

Jaetut ensimmäiset palkinnot:

Petri Henriksson “Aalto Variation I” (Suomi/Norja) “Julisteeni koostuu paperista leikatuista orgaanisista muodoista, kirjaimista sekä käsinpainetuista viivoista, jotka jäljittelevät Aallon arkkitehtuurista ja sisätiloista löytyviä muotoja. Juliste vangitsee Aallon muotoilun ytimen, joka korostaa yhteyttä luontoon ja ihmisiin, ja jossa orgaanisuudella ja epätäydellisyydellä on merkittävä rooli.” Anna Meck “Holistic Healing” (Saksa) “Parantava valo, parantava ilma, parantava luonto. 90-vuotiaan Paimion parantolan suunnittelu leikkii subjektiivisella valon käsitteellä. Juliste esittää valon tunteena. Valon, ilman ja luonnon parametrit luovat Aaltojen muotokielen. Katsominen on emotionaalista ja katsoja tuntee tämän lämmön. Kuten 90 vuotta sitten sekä tänään: ajattoman parantumisen tunne.” 3. palkinto: Rosa Aamunkoi “Take a seat” (Suomi, Yhdysvallat) “Juliste juhlistaa värien ja yksityiskohtien riemua, joka löytyy erityislaatuisesta sairaalaympäristöstä.”


Kunniamaininnat: Jolanda Jokinen “Shapes of Happiness” (Suomi) Linda Linko “Beyond Function” (Suomi) Tuukka Tujula “Raitis ilma” (Suomi)


Kansainvälinen julistekilpailu oli avoinna 10.2.–10.3.2023. Kilpailun jaettu pääpalkinto on 4 000 euroa per voittaja. Kolmas palkinto on 2 000 euroa.

Lisäksi tuomaristo valitsi julistenäyttelyyn työt seuraavilta suunnittelijoilta: Mimosa Aronen, Samuel Cabiron, Andrea Chronopoulos, Reetta Costanzo, Rose Hallgren, Jussi Hellsten, Petri Henriksson, Marika Iivari, Pekka Jokinen, Jade Järvinen, Laura Kamppi, Anna Kesäniemi, Kärt Koosapoeg, Timo Kuoppala, Hanna Kääriäinen, Ilmari Lehtinen, Tommi Lehto, Linda Linko, Anna Mustonen, Erica Preli, Yoanna Rönnqvist, Eetu Saikkala, Ville Savimaa ja Petra Zoubek.


Paimion parantola on Paimiossa, Varsinais-Suomessa sijaitseva Alvar ja Aino Aallon suunnittelema tuberkuloosiparantola. Vuonna 1933 valmistunutta rakennusta pidetään Aallon varhaisen funktionalistisen kauden päätyönä. Sairaala toimi tuberkuloosiparantolana vuoteen 1986 saakka.


Palkitut ja kunniamaininnan saaneet työt ovat esillä Human Perspective -julistenäyttelyssä Paimion Parantolassa 12.5.–30.9. osoitteessa Paimion parantola, Alvar Aallon tie 275, Paimio.

--

bottom of page