top of page
1aaaa1.jpeg

Puut, puistot, ihmiset - Taidetta ja tietoa puiden ja puistojen historiasta ja nykypäivästä


Kaisa Sirén, Varoitusjärjestelmä, 2023.

Rovaniemellä on kulttuurihistoriallisesti merkittäviä puita ja viheralueita, joita nostetaan esiin tässä erikoisnäyttelyssä, ja joiden historiaa ja nykypäivää avataan uudessa kulttuurihistoriallisessa julkaisussa.

Puut, puistot, ihmiset -näyttely on 11 eri alan taiteilijan ja kuvantekijän yhteistyön tulos. Näyttely koostuu muun muassa valokuvista, litografioista, videoista, veistoksista ja installaatioista. Lisäksi esillä on noin kuudenkymmenen puidenystävän yhteisötaideteos, jossa on valokuvia puista jotka halutaan suojella.

Näyttely on esillä 15.10. asti.

Näyttelyn taiteilijat ja kuvantekijät ovat Miina Alajärvi, Tuija Hautala-Hirvioja, Panu Johansson, Hilkka Liikkanen, Mervi Löfgren Autti, Mari Mäkiranta, Kirsikka Paakkinen, Karoliina Paatos, Eila Puhakka, Kaisa Sirén ja Jukka Suvilehto.

Vanhat puut ovat nähneet paljon ja jokainen sukupolvi luo niihin uuden suhteen. Puut ovat myös tärkeä osa ihmisten, kaupunkien ja jopa kansojen identiteettiä, sillä niihin liittyy paljon tarinoita, kokemuksia ja elämää. Näyttelyn taiteilijat ovat tuoneet töissään esiin muun muassa järkytystä, joka syntyy lähimetsän tai yksittäisen puuvanhuksen kaatamisesta. Suru on täysin oikeutettua, sillä oman elämämme aikana emme yksinkertaisesti voi enää nähdä tilalle istutettavan puun saavuttavan täyttä ikäänsä. Puun ikä voi ylittää ihmisiän pituuden moninkertaisesti; kun meidän elomme maan päällä jo loppuu, puulla se on vasta alussa.


Julkaisu kertoo puiden ja puistojen historiaa

Rovaniemen rakennuskannasta tuhoutui merkittävä osa toisen maailmansodan aikana. Kaupungissa kasvaa kuitenkin puita, jotka ovat eläneet jo sotia edeltävien sukupolvien aikoina. Niistä kerrotaan julkaisussa Puut puistot ihmiset - Puiden ja puistojen kulttuurihistoriaa. Lisäksi artikkeleissa käsitellään viheralueiden, puistojen ja niiden suunnitelmien kehittämistä mutta myös toteutumattomia suunnitelmia. Julkaisun kirjoittajina ovat Ella Haavisto, Marketta Harju-Autti, Mervi Löfgren Autti, Päivi Rahikainen, Monica Tennberg ja Virpi Vainio.

Näyttely ja julkaisu ovat syntyneet yhteistyössä Lapin maakuntamuseon ja Puidenystävät - Rovaniemen lähimetsien ja puistojen puolesta -ryhmän kanssa. Näyttelyn ja siihen liittyvän julkaisun tarkoitus on havahduttaa näyttelyssä kävijöitä kohtaamaan puiden, puistojen ja lähiluonnon merkitys. Julkaisua voi tilata Arktikumin museokaupasta. Arktikum on Rovaniemellä (Pohjoisranta 4) sijaitseva tiedekeskus ja museo.

--

bottom of page