top of page
1aaaa1.jpeg

Rauman taidemuseon Lintu ja kala! -kesänäyttely ei mahdu taiteen valmiisiin kategorioihin


Alpo Koivumäen eläinveistokset ottavat haltuun taidemuseon puutarhan. Kuva: Mirja Koivisto.

Rauman taidemuseo juhlii tulevassa kesänäyttelyssään Lintu ja kala! taidetta ja luovuutta, joka ei mahdu valmiisiin kategorioihin. Näyttelyssä nostetaan esiin niin nykykansantaiteen klassikkoja kuin nykytaiteen uusia lupauksiakin.

Kokonaisuus on esillä 10.6.–29.10. Rauman taidemuseossa. Käytössä ovat Rauman taidemuseon päänäyttelytilojen lisäksi sisäpiha, piharakennukset ja verstas. Näyttelyn kuraattoritiimissä ovat museointendentti Heta Kaisto ja kuraattori Elina Vuorimies sekä Maaseudun Sivistysliiton kulttuurituottaja Raija Kallioinen ja kulttuurijohtaja Helka Ketonen. Näyttelyn taiteilijat ovat Veli Granö, Paul Gustafsson, Tuula Huusko, Jan Kaila, Jori Tapio Kalliola, Alpo Koivumäki, Veera Kopsala, Aino Laiho & Olga Green, Chris Marker (FR), Jussi Nykänen, Juha Pesonen, Erkki Pirtola, Veijo Rönkkönen, Elis Sinistö, Kaarina Staudinger-Loppukaarre, K. Tschährä ja Artur Zmijewski (PL). "Yhteistyö ja pitkät keskustelut kuraattoreiden kesken on ollut antoisa prosessi, jonka lopputulos yllätti kaikki. Emme halunneet rajoittaa valintojamme vaan antauduimme pohtimaan taiteen syviä merkityksiä ja taiteilijaksi tulemisen erilaisia reittejä. Halusimme nostaa esiin tekijöitä, joita on vaikea kuvailla lyhyesti, jos ollenkaan, ja teoksia, jotka todella herättävät aistit", kuraattori Heta Kaisto pohtii.

Taide kuin luonnonvoima

Näyttelyssä nostetaan esiin taiteilijoiden syvällinen ja arvostava yhteys luontoon ja ympäristöön. Erilaiset eläimet tulevat esiin puupiirroksissa, veistoksissa, mediateoksissa ja maalauksissa. Linnut ja kalat nousevat esiin universaaleina ihmiskulttuurin symboleina ja henkilökohtaisina voimahahmoina. "Tuula Huuskon piirrokset ovat hieno esimerkki näyttelyn salaviisaasta tavasta katsoa maailmaa. Mikään ei ole ilmeistä, teoksiin ja niissä käytettyihin symboleihin kätkeytyy jännitteisiä, monimutkaisia kerroksia, sisäisiä ja ulkoisia ulottuvuuksia, luonnonvoimaa, aivan kuten ihmisiin itseensä", Kaisto kertoo. Myös nykykansantaiteeseen keskeisesti liittyvien taideympäristöjen elinkaareen liittyviä eettisiä, ekologisia ja taidepoliittisia kysymyksiä pohditaan. Näyttelyyn rakentuu suuri kokonaisuus esitystaiteilija Elis Sinistön elämäntyöstä Villa Mehussa. "Tavoitteenamme on saada yleisö pohtimaan taiteen paikkaa ympäristössä ja elämässä, mitä tekoja taiteessa voi tehdä ja millaisia yhteyksiä taide luo elinympäristöön. Haluamme katsoa ympäristöjä myös ajatellen niiden uhanalaisuutta. Esimerkiksi Elis Sinistön kuoleman jälkeen luonto on ottanut vallan Villa Mehun taideympäristöstä ja Sinistön perinnöksi onkin jäänyt ennen kaikkea tämän taiteellinen ajattelu ja performatiiviset eleet, jotka inspiroivat myös uusia tekijöitä", Kaisto jatkaa.

Esillä myös nuoria nykytaiteilijoita

Kuvataideakatemiasta vastikään valmistuneet kuvanveistäjät Veera Kopsala ja Jussi Nykänen venyttävät eri tavoin esittävän taiteen ja kuvanveiston rajapintoja teoksillaan ja taiteilijaystävykset Aino Laiho ja Olga Green taas kutsuvat tarkkailemaan maailmaa viittomakielisen taiteilijan silmin. Taidetta nähdään myös ulkotiloissa. Rauman taidemuseon piha-alueelle ja rakennuksiin valmistuu tilausteokset K. Tschährältä ja Jori-Tapio Kalliolta ja vuoden 2023 ITE-taiteilijaksi valitun Alpo Koivumäen eläinveistokset ottavat haltuun taidemuseon puutarhan. Rauman taidemuseo, Kuninkaankatu 37, Rauma. --

bottom of page