top of page
1aaaa1.jpeg

Sophia Ehrnroothin jalkapalloaiheinen installaatio nähdään Uruguayn Montevideossa huhtikuussa


Teos on nähtävillä Uruguayn Montevideossa huhtikuun lopulla. Kuvat: Playart Productions.

Sophia Ehrnroothin jalkapalloaiheinen installaatio on aiemmin esitetty Italiassa ja Suomessa.


Suomalainen taiteilija Sophia Ehrnrooth vie Unelmien kenttä -teoksensa Uruguayn Montevideoon huhtikuun lopulla Campo de Sueños -nimisenä. Unelmien kenttä on jalkapallostadionille rakennettava osallistava installaatio, jossa kenttä täytetään 2023 jalkapallolla. Installaatio toteutetaan yhteistyössä Suomen Madridin-instituutin kanssa. Teos on aiemmin esitetty kaksi kertaa: vuonna 2019 Roomassa ja vuonna 2021 Helsingissä.

”Unelmien kentässä siirrymme pois passiivisesta katsojan roolista aktiivisiksi toimijoiksi näyttämölle. Se on voimakas kokemus, kun yhtenä aiheena on unelmien tavoittelu”, Sophia Ehnrooth sanoo. ”On hienoa saada viedä teos maailmalle ja erityisesti Etelä-Amerikkaan.”


Taiteilija Sophia Ehrnroothilla on useita muitakin jalkapalloaiheisia teoksia, kuten kuvan Pre-loved Goals.

Sophia Ehrnrooth kuvailee teosta performatiiviseksi installaatioksi julkisessa tilassa. Siinä yhdistyy useita hänen aiempien jalkapalloaiheisten töidensä teemoja: nuorten suuria tunteita, toivoa ja unelmien tavoittelua.

”Teoksen tärkein teema on taiteen osallistava voima. Unelmien kenttä käsittelee unelmia ja jalkapalloa potkaisemalla unelma ja sen tavoittelu siirtyy konkreettiseksi, keholliseksi toiminnaksi”, Ehrnrooth kertoo.

Roomasta ja Helsingistä tutulla performatiivisen installaation periaatteella tehtävä teos järjestetään huhtikuussa historiallisella Estadio Centenariolla, joka oli maailman ensimmäisen jalkapallon MM-finaalin näyttämö Uruguayn MM-kisoissa vuonna 1930. Teoksen tilaaja on Suomen Madridin kulttuuri-instituutti.

”Unelmat ovat tärkeitä lastemme kasvulle, ja Instituutti toivoo, että tämän installation avulla edistämme nuorten hyvinvointia”, sanoo Suomen Madridin-instituutin johtaja Pauliina Ståhlberg.

Teoksen valmisteluun kuuluu yhteisöllisyys ja tiivis yhteistyö paikallisten kumppanien kanssa.

Sophia Ehrnrooth on helsinkiläinen kuvataiteilija. Taiteessaan hän käsittelee yhteisöllisiä prosesseja ja teemoja liittyen empatiaan, peliin ja leikkiin toisteisina tekoina ja toimintana. Ehrnrooth on valmistunut kuvataiteilijaksi Kuvataideakatemiasta vuonna 1990.

Suomen Madridin-instituutti on yksi viidestätoista ulkomailla toimivasta kulttuuri- ja tiedeinstituutista. Se edistää suomalaisen kulttuurin, taiteen, tieteen tuntemusta espanjan- ja portugalinkielisissä maissa.

--

bottom of page