top of page
1aaaa1.jpeg

Suomalaisvalokuvaajat toivat Euroopan kovatasoisimmasta kisasta kunnon mitalisaaliin kotiin


Antti Karppisen teokset voittivat hopeaa mainoskuva- ja kuvituskuvasarjassa.

Lauantaina 15.4. Tsekin Prahassa ratkesivat Euroopan merkittävimmän valokuvakilpailun FEP Awardsin tulokset ja suomalaisvalokuvaajat saivat kisasta varsinaisen mitalisateen; yhdeksän mitalisijoitusta ja yhdeksän finaalisijoitusta. Mitaleista 3 oli kultaisia, 5 hopeisia ja 1 pronssinen. Kilpailuun osallistui noin 3 000 valokuvaa yli 300 eri valokuvaajalta ympäri Eurooppaa.


Suomalaisvalokuvaajat ovat ottaneet paikkansa kestomenestyjinä FEP Awardsissa ja viime vuosina mitalisijoitukset ovat olleet enemmän sääntö kuin poikkeus. Tämänvuotisista palkituista kolme valokuvaajaa teki jo omanlaistaan historiaa kilpailussa; lemmikkikuvien sarjan voittanut Kristi Vilmunen Järvenpäästä sekä muotokuvasarjan voittanut Pia Maria Rautio Lahden Villähteeltä voittivat molemmat jo kolmannen peräkkäisen kultamitalinsa näissä sarjoissa. Lisäksi urheilukuvaaja Hannu Rainamo Lempäälästä saavutti peräti viidennen perättäisen mitalijoituksensa urheilukuvien sarjassa.


Pia Maria Rautio voitti muotokuvasarjan.

Muita mitalisteja olivat Suomen kenties vaikuttavimmat valokuvalliset palkintokaapit omaavat Onni Wiljami Kinnunen Limingasta (kultaa mainoskuvasarjassa) ja Antti Karppinen (hopeaa mainoskuva- ja kuvituskuvasarjassa). Heidän lisäkseen tamperelainen Mia Surakka (hopeaa) ja naantalilainen Risto Raunio (pronssia) palkittiin villieläinkuvien sarjassa ja mitalisarjan viimeisteli vaasalainen Heidi Glader hopeasijallaan lemmikkieläinkuvien sarjassa. Kilpailun kokonaisvoitto oli myös historiallinen; tähän mennessä kukaan eurooppalainen valokuvaaja ei ole pystynyt voittamaan kyseistä kilpailua kahta kertaa, mutta nyt portugalilainen André Boto nousi ensimmäisenä kaksinkertaiseksi voittajaksi. Hänen edellinen voittonsa on vuodelta 2010. Samalla kertaa Prahassa palkittiin myös nuorten, alle 30-vuotiaiden, valokuvaajien FEP Young Photographer Award -kilpailun voittajat. Voittaja Jonas Michler tuli Saksasta, mutta seuraavat palkintosijat tulivat Suomen Iina-Maria Hirvoselle ja Ida Lehtoselle. Kilpailun järjestää eurooppalaisia ammattivalokuvaajia yli 20 maassa edustava Federation of European Professional Photographers – järjestö. Kilpailu on järjestetty vuodesta 2010 alkaen. FEP:n suomalainen jäsenjärjestö on Suomen Ammattivalokuvaajat ry. Kilpailu on avoin kaikille eurooppalaisille valokuvaajille. --bottom of page