top of page
1aaaa1.jpeg

Susanna Suojasen näyttely 'Circulation' esittelee käärmeiden inspiroimia asuja ja akvarelleja


Susanna Suojasen suunnittelemasta ja kutomasta kankaasta valmistettu jakkupuku. Kuva: Jani Wathén.

Huhtikuussa Lapin yliopiston taiteiden tiedekunnan F-talon gallerioissa nähdään kaikkiaan seitsemän uutta näyttelyä. Näyttelyiden avajaisia vietetään pääsiäisen jälkeen keskiviikkona 12. huhtikuuta klo 18–19.30. Näyttelyt ovat esillä 27.4. asti. Taideuutiset esittelee tulevia näyttelyitä pääsiäisen aikana. Viimeisenä vuorossa on Yhdyskäytävällä nähtävä Susanna Suojasen näyttely Circulation.


Näyttely esittelee neljännen vuoden vaatetussuunnittelun opiskelijan Susanna Suojasen suunnittelemia ja toteuttamia asukokonaisuuksia, joita ovat inspiroineet Suojasen toteuttamat käärmeaiheiset maalaukset.


"Minua kiehtoo käärmeissä etenkin niiden kyky luoda nahkansa uudelleen, mikä on ollut erityisen keskeistä asuja suunnitellessa."


Suojanen toivoo voivansa töillään kuvastaa muutosta. Käärmeisiin liitetään eri kulttuureissa voimakasta symboliikkaa ja symbolien merkitykset voivat olla toisilleen hyvinkin vastakkaisia.


"Symbolisten merkitysten pohtiminen ja muutoksen kuvastaminen niin muodin kuin tekstiilisuunnittelun keinoin ovat olleet olennainen osa prosessiani."


Asujen suunnittelu on alkanut keväällä 2022 Suojasen vaihto-opintojen aikana, jolloin hän suunnitteli ja toteutti esillä olevan jakkupuvun kankaan sekä koristekirjonnat silkkikankaaseen. Tekstiilit ja materiaalilähtöisyys ovat Suojasen näyttelyssä vahvoja teemoja.


"Olen pyrkinyt hyödyntämään asuissa pitkälti kierrätysmateriaaleja sekä muista projekteista ylijääneitä materiaaleja. Materiaalien rajallisuus on asettanut omat haasteensa suunnittelu- ja valmistusprosessille, mutta pidän kovasti ajatuksesta, että turhaksi jääneistä materiaaleista voi tekstiilin työstämisellä syntyä juuri oikea ja olennainen materiaali asua varten."


Näyttelyssä esillä oleva jakkupuku on Suojasen kandidaatin tutkielman taiteellinen osuus. Esillä on lisäksi akvarellimaalauksia näyttelyn asuista, jotka ovat toimineet Suojasen suunnittelutyön pohjana.


Lapin yliopisto, Yliopistonkatu 8, Rovaniemi.

--

bottom of page