top of page
1aaaa1.jpeg

Susanne Koskimäen näyttely 'Lasikaiverruksia ja keramiikkaveistoksia' avaa Galleria Duetossa 24.5.


Näyttelyssä lasimaisemat ja keraamiset olennot asettuvat vuoropuheluun.

Vuonna 2018 Suomen lasimuseo, Opetus- ja kulttuuriministeriö sekä Lambertsin lasitehdas järjestivät lasinkaiverruskurssin. Kurssin tarkoituksena oli herätellä henkiin Suomesta jo lähes kadonnutta kädentaitoa, lasinkaiverrusta. Koskimäen kohdalla tämä onnistui, sillä vasten omia olettamuksiaan hän rakastui kaivertamiseen, joka antoi hänelle uuden, mutta myös ikiaikaisen tavan työstää rakasta materiaalia.


Koskimäki hankki oman kaiverruskoneen, joka mahdollisti riippumattoman työskentelyn. Uusia teoksia alkoi syntyä, ja vuonna 2021 tämä huomioitiin myös Suomen Kulttuurirahaston myöntämällä työskentelyapurahalla.


Susanne Koskimäki: Sininen saaristo, lasikaiverrus, yksityiskohta, 16 x 17 cm, 2023.

”Etsin ominta tapaa työstää lasia. Useiden kokeilujen jälkeen – tein muun muassa lampputyönä lasihelmiä – kaivertaminen loksahti heti lasinpuhaltamisen oheen. Ja sitten kun sen keksin, olen vain tehnyt ja tehnyt. Kuvat syntyvät päässäni ja kehittyvät kaivertamisprosessin aikana. Minulla on selkeä näkemys tekemisestä ja luotan vaistooni.”


Kaiverrus on tekniikkana hidas ja tarkkuutta vaativa, sen kanssa ei voi kiirehtiä. Teosten maisemissa ja horisonteissa on rauhaa, ihmisiä tai heidän kädenjälkeään ei näy. Tunnustellessa teosten kaiverrettu, reliefimäinen pinta on samettisen pehmeä.


”Lasinkaiverrusta ei juurikaan opeteta tai tehdä Suomessa. Kansainvälisessä lasiyhteisössä minut on otettu hyvin vastaan, vaikka en ole perinnekaivertaja. Minulla on vahva materiaalituntemus ja vien kaivertamista uusille urille, elävöitän tekemistä.”


Lasi innosti myös keramiikkaan

Galleria Duetossa on esillä apurahavuoden aikana syntyneitä lasikaiverruksia ja keramiikkaveistoksia. Lasikaiverruksien aiheina ovat metsät ja saaret – paloja luonnosta.


”Lasin kautta innostuin myös keramiikasta taiteen tekemisen materiaalina. Duetossa nähtävät olennot ovat ensimmäiset käsin rakentamani isokokoiset veistokset.”

Suuret nelijalkaiset sukkahousuolennot syntyivät ensin pienessä koossa veistoksellisiksi korurasioiksi. Pikkujaloilla kipittävän rasian muoto oli niin ilmeikäs ja villi, että se oli toteutettava myös suuressa mittakaavassa. Taiteilija teki yhden ja sitten niitä olikin yhtäkkiä kolmetoista. Pintakäsittely ja jalkojen olemus muistuttavat lapsuuden ribbisukkahousuja, silmissä hehkuvat lasit.


”Minulle tyypillistä on sekä lasin että keramiikan parissa työskentely. Kun löydän itseäni kiinnostavan teeman tai tavan tehdä, työstän niitä niin kauan, kunnes muodostuu kokonaisuus.”


Susanne Koskimäki (s.1974) on helsinkiläinen lasitaiteilija ja keraamikko. Taiteen maisteriksi hän valmistui Taideteollisen korkeakoulun (nykyinen Aaltoyliopisto) lasi- ja keramiikkaopinnoista vuonna 2000. Osallistuminen lasinkaiverrusmestarien Wilhelm Vernimin ja Heiko Schultzin ohjaamaan lasinkaiverruskurssiin vuonna 2018 oli käänteentekevä ja avasi Koskimäelle lasinpuhalluksen oheen kotonakin toimivan lasintyöstötekniikan.


Koskimäki on työskennellyt pääosin lasin kanssa ja hänellä on lasinpuhaltajatausta, mutta jo opinnoissa myös keramiikka oli vahvasti läsnä. Koskimäki on osallistunut aktiivisesti yhteisnäyttelyihin Suomessa ja Euroopassa sekä Japanissa. Keväällä 2023 hän oli pitämässä lasinkaivertamisen työnäytöksiä Gernheimissa, Saksassa. Taiteilijan lasi ja keramiikkateoksia on ollut esillä muun muassa Suomen Lasimuseossa vuosina 2020–21.


Galleria Duetossa (Kalevankatu 15, Helsinki) nähdään nyt Susanne Koskimäen ensimmäinen iso gallerianäyttely 24.5.-18.6.

--

bottom of page