top of page
1aaaa1.jpeg

Taide teki maalin; Unelmien kenttä -taideteos menestyi Montevideossa


Sophia Ehrnroothin Unelmien kenttä -yhteisöllinen taideteos järjestettiin Uruguayssa yli 2 000 nuoren kanssa. Kuvat: Stefan Bremer.

Jalkapallo on maailman kansainvälisin kieli. Se todistettiin taas, kun suomalaisen taiteilijan Sophia Ehrnroothin Unelmien kenttä -teos esitettiin Uruguayn Montevideossa huhtikuun 27. päivä Suomen Madridin-instituutin tuottamana.

"Tämä on Suomen Madridin-instituutin suurimpia projekteja tänä vuonna ja on upeaa, että installaatio oli niin valtava menestys. Uruguaylaisnuoret saivat pienen kosketuksen suomalaisuudesta ja taide-elämyksen, jota tuskin koskaan unohtavat. Taide, yhteisöllisyys ja unelmat yhdistävät nuoria ympäri maailmaa", sanoo Suomen Madridin-instituutin johtaja Pauliina Ståhlberg.

Campo de Sueños

Uruguayssa Campo de Sueños -nimisenä esitetty Unelmien kenttä on performatiivinen installaatio, joka koostuu 2023 jalkapallosta. Teos muuntaa korkeasti kilpailutetut areenat ja kentät päivän ajaksi avoimiksi tiloiksi, jossa unelmointi, leikki ja yhteisöllinen pohdinta on mahdollista.

"Erityisesti ovat koskettaneet epävarmuudet, pettymykset ja surut, jotka nuoret ovat jakaneet sekä kouluissa että kentällä. Nämä keskustelut sekä nuorten tulevaisuuden unelmat ovat teoksen keskiössä, taide on parhaimmillaan kohtaamista”, Sophia Ehrnrooth kertoo.

Poikkeuksellinen näyttämö

Teos on aiemmin esitetty Italiassa Roomassa vuonna 2019 ja Suomessa Helsingissä 2021. Uruguayn teos oli poikkeuksellinen, sillä teos rakennettiin erityisen historialliselle stadionille. Campo de Sueños järjestettiin Montevideon legendaarisella Estadio Centenariolla, joka oli maailman ensimmäisen jalkapallon MM-finaalin näyttämö Uruguayn MM-kisoissa vuonna 1930.


Unelmien kenttä kasvoi täyteen mittaansa Montevideossa, hetkittäin ajattelin, että olen elokuvissa ja näen kiehtovan näytelmän aitiopaikalta", kuvailee Ehrnrooth.

Teokseen osallistui myös Uruguayn Opetushallinto. Teokseen liitettiin opetusmateriaalia, jota työstettiin paikallisissa kouluissa ennen ja jälkeen osallistumisen. Vastaanotto oli innostunut ja sydämellinen.


Sophia Ehrnrooth on helsinkiläinen kuvataiteilija. Taiteessaan hän käsittelee yhteisöllisiä prosesseja ja teemoja liittyen empatiaan, peliin ja leikkiin toisteisina tekoina ja toimintana. Ehrnrooth on valmistunut kuvataiteilijaksi Kuvataideakatemiasta vuonna 1990.

Suomen Madridin-instituutti on yksi viidestätoista ulkomailla toimivasta kulttuuri- ja tiedeinstituutista Se edistää suomalaisen kulttuurin, taiteen, tieteen tuntemusta espanjan- ja portugalinkielisissä maissa.

--

bottom of page