top of page
1aaaa1.jpeg

Taiteilija Eero Järnefeltin (1863-1937) ateljeekoti Suviranta avaa porttinsa kesäkauteen


Puutarhaa vartioivat satumaiset, noin 120-vuotiaat tammet. Kuva: Niklas Warius.

Suviranta on taiteilija Eero Järnefeltin (1863-1937) ja näyttelijä Saimi Järnefeltin (o.s. Swan, 1867-1944) ateljeekoti Tuusulanjärven rannalla Järvenpäässä.

Suvirannan puutarhassa on kevät kohta kauneimmillaan; ensin puutarhaa täplittävät punaiset sinivuokot, sitten kesäkuun puolen välin paikkeilla kukkaan puhkeavat pionit, alppiruusut ja atsaleat. Suvirannan upeaa englantilaistyylistä puutarhaa hoitavat myös mehiläiset. Viime kesän tapaan mehiläiset osallistuvat Suvirannan ekologiseen museopuutarhanhoitoon pölyttämällä puutarhan lukuisia hedelmäpuita, kukkia ja luonnonkasveja. Mehiläisillä on Suvirannassa monipuolista syötävää koko kesän ajan, ja syksyllä Suvirannan museokaupasta on saatavilla Suvirannan omaa luomuhunajaa. Mehiläispesää hoitaa mehiläistarhaaja Markku Pöyhönen.

Kierrokset toteutetaan yksityiskodin luonnetta kunnioittaen. Kuva: Niklas Warius.

Suvirannan puutarhaa leimaa kerroksellisuus, sillä ateljeekodissa on asuttu ja hoidettu puutarhaa tähän päivään asti lähes yhtäjaksoisesti sen valmistumisesta saakka. Siellä kasvaa edelleen Eero ja Saimi Järnefeltin istuttamia kasveja ja puita, joista moni esiintyy myös Eero Järnefeltin rakastetuissa maalauksissa.

Ateljeekodissa järjestetään yleisöopastuksia toukokuusta elokuuhun tiistaisin, torstaisin ja sunnuntaisin, syyskuussa vain sunnuntaisin. Paikat opastuksille varataan etukäteen Suvirannan varauskalenterissa.

Suviranta on arkkitehti Usko Nyströmin suunnittelema vuonna 1901 valmistunut taitekattoinen taiteilijahuvila ja osa Tuusulanjärven kuuluisaa taiteilijayhteisöä. Eero Järnefelt perheineen asui talossa vuosina 1901–1917, minkä jälkeen rakennus toimi perheen kesähuvilana. Talo on ollut Järnefeltien suvun omistuksessa kolmen sukupolven ajan, ja se huokuu kodikasta tunnelmaa. Sisällä on Järnefeltin itsensä taloa varten veistämiä kalusteita sekä paljon taidetta.


Tänä päivänä talon omistaa Järvenpään kaupunki, mutta se on edelleen asuttu koti, minkä vuoksi talossa vierailu on aina ennakkoon varattu opastettu kierros.

--

bottom of page