top of page
1aaaa1.jpeg

Taiteilija Johanna Oras juhlistaa 30-vuotista taiteilijauraansa 'Kallan tarina' -näyttelyllä


'Kallan tarina – Kalmankukasta kuosiin' -näyttely avasi ovensa.

Johanna Oraksen ensimmäinen yhteen teemaan keskittyvä näyttely on esillä Tyrvään Pappilan Kivinavetassa, Sastamalassa. Näyttely pureutuu taiteilijan uraa määritelleen kallakukan ytimeen ja on avoinna koko kesän.


”Tässä näyttelyssä katsoja pääsee sukeltamaan kallan tarinaan – jos tämän jälkeen ei tule kalla-valaistumista, niin ei koskaan”, Johanna Oras sanoo.

Sastamalassa ovensa avannut taidenäyttely juhlistaa Johanna Oraksen 30-vuotista taiteilijauraa ja avaa samalla taiteilijauraa määritelleen kallan saloja yleisölle. Mukana näyttelyssä on niin aiempia teoksia kuin täysin uusia maalauksia.


Näyttelyn rakentaminen on ollut Orakselle nostalginen ja monella tapaa hyvin merkityksellinen asia. Mukana on teoksia myös yksityiskokoelmista, mikä on tehnyt näyttelyn kokoamisesta erityisen jännittävää.

”Ihmiset ovat onneksi ymmärtäneet näyttelyn poikkeuksellisen arvon, ja olemme saaneet upeita teoksia muidenkin ihasteltavaksi, vaikka se jättää tyhjän seinän kodin paraatipaikalle. Kyseessä on urani tärkein näyttely”, Johanna Oras kertoo.

Perinteisten maalausten ohella näyttelyssä on esillä luonnoksia, grafiikkaa, design-tuotteita, asusteita ja huonekaluja – siis kaikkea, mihin Oraksen kalla on vuosien varrella juurensa ulottanut. Näyttely kuvastaa hyvin, miten moneen kalla on taipunut.

”Jopa minua hämmästyttää, miten vahvana ja kantavana teemana kalla onkaan urani varrella ollut. Toivon, että näyttelyn kautta yleisö kokee suuren kalla-oivalluksen, joka on minulla ollut kirkkaana mielessäni jo pitkään; kalla on se, mistä minut tullaan muistamaan!” Johanna Oras vakuuttaa.

Muistoja vuosien takaa

Oras on maalannut kalmankukkana tunnettuja kallakukkia jo yli 20 vuotta. Vaikka taiteilija sai aikoinaan myös kritiikkiä kuolon kukan käytöstä töissään, siitä on muodostunut taiteilijan uran keskeinen inspiraation lähde. Kallan tarina Oraksen taiteessa sai alkunsa vuonna 1999 tilaustyöstä, johon hän ikuisti hääkimpun.

”Kallan muotokieli, eleettömyys, eleganssi ja viattomuus korostuivat hääkimpussa ja muistan yhä kirkkaasti tuon ensimmäisen työn. Toinen tärkeä, kallaan liittyvä muisto on vuodelta 2001, kun osallistuin Louvressa järjestettyyn taidenäyttelyyn ja sain kunniapalkinnon kallatöistäni. Se hetki vei jalat alta”, Oras muistelee.

Vuonna 2017 alkunsa sai Kalla goes masters -sarja, jonka kaikki teokset ovat esillä myös Tyrvään Pappilan näyttelyssä. Sarjaan kuuluu muun muassa versio Akseli Gallen-Kallelan Aino-triptyykistä. Teos oli käänteentekevä vaihe kallan matkalla, sillä Kalevala-aiheiset teokset saivat Oraksen ymmärtämään, kuinka paljon kukan muodoilla ja värityksellä voidaan kertoa tarinoita ja tunnetiloja.

Pappila tarjoaa erinomaiset tilat

Ennen varsinaista näyttelyn rakentamista Johanna Oras kävi katsomassa tulevia näyttelytiloja Sastamalassa paikan päällä. Näyttelyn rakenne hahmottui heti taiteilijan mielessä, mutta lopullinen muoto tarkentui vasta näyttelyn rakennusvaiheessa. Runsaasta teosmäärästä valittiin vasta viime metreillä ne, jotka toimivat kokonaisuudessa parhaiten.

”Tyrvään Pappilan näyttelytila on taiteilijan kannalta ihanteellinen. Tilaa on paljon ja ne ovat upean näköiset. Tilassa on monia mahdollisuuksia luoda erilaisia tunnelmia”, Johanna Oras kehuu.

Uuden näyttelyn rakentuminen on Tyrvään Pappilan henkilökunnallekin jännittävää aikaa. Prosessi vaatii paljon työtä useilta eri ihmisiltä, ja etenkin 100-sivuinen näyttelykatalogi on suuri ponnistus.

"Näyttelykatalogi on isotöinen, mutta samalla se toimii eräänlaisena raporttina siitä, mitä on tehty ja millainen näyttely on ollut. Lisäksi meitä työllistävät monet käytännön asiat, kuten ripustukset, kuljetukset ja opastukset. Nyt kun näyttely on saatu auki ja yleisö pääsee nauttimaan sen annista, mekin voimme jo hieman hengähtää", Tyrvään Pappilan tapahtumista vastaava Helimaaria Utriainen kertoo.

Johanna Oras: Kallan tarina – Kalmankukasta kuosiin, 13.5.–27.8. Tyrvään Pappilan Kivinavetta, Jaatsinkatu 2, Sastamala.


Art Pappila on Sastamalassa sijaitseva näyttelytila, joka esittelee kotimaisten ja kansainvälisten taiteilijoiden teoksia sekä teossarjoja Tyrvään Pappilan Kivinavetassa sekä Funkkistalon galleriassa.

--

bottom of page