top of page
1aaaa1.jpeg

Taiteilijakoti Erkkolan näyttelyssä nähdään lasimuotoilija Helena Tynellin teoksia


Helena Tynell, Aurinkopullot. Kuva: Tuusulan museo.

Taiteilijakoti Erkkolan kevään näyttely Rakkaudesta lasiin – ja valoon tarjoaa harvinaisen tilaisuuden nähdä lasimuotoilija Helena Tynellin teoksia Suomen lasimuseon kokoelmista. Helena Tynell (1918–2016) teki varhaisimmat teoksensa muotoilijana välittömästi sotien jälkeen. Tynellin tunnetuimpia lasiteoksia on maljakko Aurinkopullo (1964–74), joka on edelleen suosittu keräilykohde.

Helena Tynell asui Tuusulan Rusutjärvellä vuodesta 1966 alkaen perheensä kanssa. Hänen puolisonsa Paavo Tynell oli tunnettu valaisinsuunnittelija Taito Oy:ssä, jossa Helena Turpeinen tutustui tulevaan mieheensä uransa alussa. Ateneumin Taideteollisuuskeskuskoulussa suoritettujen opintojen jälkeen Helena Tynell suunnitteli aluksi keramiikkaa ja huonekaluja 1940-luvun alussa.

Sodan jälkeen suomalainen lasiteollisuus kehittyi nopeasti kansainväliselle tasolle ja lasitehtaiden tuotanto oli laajaa. Taito Oy:n kautta Helena Tynellille avautui yhteys Riihimäen Lasiin. Suomen kuvalehdessä joulukuussa 1948 Tynellin maljakoita kuvattiin seuraavasti: "Maljakoiden puhdasviivaiset muodot ja vedenkirkkaat pinnat, joihin valo ihanasti heijastuu, ovat kuin kauneinta runoa."

Helena Tynell: Rakkaudesta lasiin – ja valoon -näyttely on toteutettu yhteistyössä Suomen lasimuseon kanssa. Taiteilijakoti Erkkolassa kuullaan ystävänpäivänä 14.2. lasin asiantuntija ja kuraattori Uta Laurénin luento Helena Tynellin taiteellisesta elämäntyöstä ja merkityksestä suomalaiselle lasitaiteelle ja -muotoilulle. Näyttely on avoinna Tuusulassa 8.2.–28.5.2023.

--

bottom of page