top of page
1aaaa1.jpeg

TAMKin ja Janne Hokkasen yhteistyönä toteutettu 3D-veistos Sammon uuteen kouluun paljastettiin


Janne Hokkasen taideteoksen aiheena on harmaalepän käpy. Teos on tiettävästi Suomen suurin 3D-tulostettu veistos. Kuva: TAMK.

Tampereen ammattikorkeakoulun ja taiteilija Janne Hokkasen yhteistyönä toteutettu mittava 3D-veistos Sammon uuteen kouluun on valmistunut. Teos julkistettiin koulun taideohjelman avajaisten yhteydessä helmikuussa.


Näyttävän 11 metriä pitkän taideteoksen aiheena on harmaalepän käpy. Taiteilija Janne Hokkanen kertoo saaneensa teoksesta innostuneen positiivista palautetta.

"Useat teoksen nähneet ovat todenneet, että ensisilmäyksillä harmaalepän hedelmät näyttävät kuin ne leijuisivat seinällä. Taustan vesielementti eli rosterilevyistä koostuva aaltomaisen peilaava pinta luo sellaisen illuusion. Peilaavan pinnan takia teos on myös hyvin eri näköinen eri aikaan päivästä valon määrästä johtuen. Ilta- ja yövalaistuksessa paljastuu lisää peilaavan pinnan ominaisuuksia, kun tilaan muodostuu aallokkomaisia heijastuksia", Hokkanen sanoo.

Hokkanen kertoo, että kuvista teoksen ennestään nähneet ovat sanoneet kokemuksen olleen hyvin erilainen, kun teoksen näkee paikan päällä.

"On ollut mielenkiintoista kuulla miten erilaisia mielikuvia ja assosiaatioita eri asioihin se on katsojissa herättänyt. Teos on herättänyt kysymyksiä sen teknisestä toteutuksesta. Erityisesti miten 3D-tulostus on toteutunut ja miten kaikki on kiinnitetty paikoilleen."


Projekti kerrytti 3D-osaamista

Kävyn osat tulostettiin Tampereen ammattikorkeakoulun isolla 3D-tulostimella, joita on vain muutama Suomessa. Yhteistyö TAMKin kanssa sai alkunsa Tampereen taidemuseon silloisen amanuenssin Aki Silvennoisen ehdotuksesta. Hän kehotti harkitsemaan 3D-tulostamista, kun Hokkanen oli luonnostellut ja kuvaillut isoa teosta, joka ottaisi koko ruokasalin haltuun.

Käpy-hankkeessa käytiin läpi koko ketju, jossa luonnosta löytyvä muoto siirrettiin digitaaliseen muotoon hyödyntäen mikroskooppia, vahatekniikkaa ja 3D-skannausta. Skannatut geometriat siivottiin toimiviksi geometrioiksi ja niitä päästiin sellaisenaan tulostamaan. Lopullisia versioita varten tehtiin useita kierroksia muutoksia, jossa helpotettiin mallien 3D-tulostamista. Projektissa olleet opiskelijat kerryttivät projektissa kattavasti 3D-kuvausosaamista, parametriosaamista sekä robotiikkaosaamista teoksen osien tulostusta suunniteltaessa ja toteutettaessa.

--

bottom of page