top of page
1aaaa1.jpeg

Tampereella Kalevan kirkkoon rakennetaan poikkeuksellisen näyttävä valotaideteos


Kalevan kirkko on vuosina 1964–1966 rakennettu moderni kirkkorakennus Liisankallion kaupunginosassa Tampereella. Sen on suunnitellut arkkitehtipariskunta Raili ja Reima Pietilä. Kuva: Wikipedia.

Näyttävistä valotaideteoksistaan tunnettu Sun Effects rakentaa Kalevan kirkkoon ainutlaatuisen valotaide-elämyksen marraskuussa. Viiden päivän ajan Kalevan kirkossa esitetään audiovisuaalinen taideteos Flora, joka yhdistelee videoprojisointia, musiikkia ja valoa.


Sun Effectsin toteuttajatiimi kuvailee itse teosta näin: "Flora on audiovisuaalinen teos, joka yhdistelee videoprojisointia, musiikkia ja valoa luoden kiehtovan matkan epätoivon, kasvun ja optimismin pyörteisiin."

Sun Effects on taidekollekiivi, joka etsii alalla uusia ilmaisun välineitä ja -muotoja poikkitaiteellisen audiovisuaalisuuden parissa. Tampereella vuonna 1996 perustetun Sun Effectsin projekteja on nähty yli kolmessakymmenessä maassa. Suurelle yleisölle tunnettuja ovat esimerkiksi Lux Helsinki, Flow Festival, Slush ja Linnanmäen Valokarnevaali.

Flora on Tampereen seurakuntien, Tampereen kaupungin ja Kirkkopalveluiden yhdessä mahdollistama tapahtuma, joka juhlistaa kaupungin Valoviikkoja. Tilaisuus on osa Tampereen seurakuntien Toivon vuotta.


"Tällä valoteoksella haluamme tuoda kirkkona toivoa kaupunkilaisille. Elämme monin tavoin tosi synkkää ja raskasta aikaa ja valo on vähissä. Flora-valoteoksella haluamme muistuttaa, että valo ja toivo ovat totta, vaikka ne välillä piilossa ovatkin", sanoo Tampereen seurakuntien kaupunkiteologi Jiri Santaharju.

Flora Kalevan kirkossa 3.–7.11. kello 17–22. Esityksen kesto on noin 8 minuuttia ja esitysten välissä on aina viiden minuutin tauko.

Tietoa tekijöistä: Helsinkiläinen videosuunnittelija Janne Ahola (s. 1984) on teoksen videosuunnittelija. Ahola on työskennellyt laaja-alaisesti digitaalisen taiteen parissa ja kuluneen vuosikymmenen aikana toteuttanut lukuisia projecton mapping -tekniikkaan nojaavia teoksia niin kotimaassa kuin kansainvälisestikin. Teoksen musiikin on säveltänyt Helsingissä asuva muusikko, äänisuunnittelija ja mediataiteilija Tommi Toivonen (s. 1981). Valosuunnittelusta vastaa Lempäälässä asuva Sami Rautaneva (s. 1970), joka on tehnyt pitkän uran muun muassa Tampereen Työväen Teatterin suunnittelijana.

--

bottom of page