top of page
1aaaa1.jpeg

Tampereen Ratikan taide on tuonut Sepänkadun sillalle ja Niemenrannanaukiolle taideteokset


Aarne Jämsän teos muistuttaa Särkänniemen alueen monipuolisuudesta. Kuva: Laura Lehtinen.

Sepänkadun silta on saanut kosketussuojaseiniinsä kuvataiteilija Aarne Jämsän Sankari puhaltaa -teoksen ja kuvanveistäjä Hannu Sirenin teos Nyt löysi uuden kodin Niemenrannanaukiolta. Teokset ovat osa Tampereen Ratikan taiteen kokonaisuutta.

Ratikan reitti kulkee läheltä Särkänniemen huvipuistoa Sepänkadulta Paasikivenkadulle yli Sepänkadun sillan. Silta ylittää rautatien ja sitä reunustavat korkeat kosketussuojaseinät, joihin sillan taide sijoittuu.

"Kuvataiteilija Aarne Jämsä tuo sillalle muistutuksen Särkänniemen ja Onkiniemen monipuolisesta kulttuurin ja ajanvieton mahdollisuuksista", koordinaattori Laura Lehtinen kertoo.

Sankari puhaltaa on leikkisä ja tarjoaa katsottavaa niin vauhdikkaalle ohiajavalle kuin lähempää tarkastelevalle. Taiteilija Aarne Jämsä itse kuvaa teostaan runon keinoin: "Kun päivänsankari puhaltaa kynttilöiden liekit kakun päältä – on hauskat juhlat. Kun päivänsankari puhaltaa - avaruus pyörähtää spiraaleihin, syttyy ja sammuu. Kun päivänsankari puhaltaa - kuu menee maan taakse piiloon, tulee uudestaan takaisin aina yhtä iloisena, kraatterit nauraen."

Kuvanveistäjä Hannu Sirenin Nyt valmistui vuonna 1983 ja se liitettiin osaksi Tampereen taidemuseon kokoelmaa vuonna 1988. Teos on luonteeltaan minimalistinen, monoliiteista koottu rakennelma, johon osien välinen tila luo jännitettä. Teos on siirretty Niemenrannanaukiolle, uuden kaupunginosan keskeiselle paikalle, jonka kautta myös raitiotie kulkee.


Hannu Sirenin monumentaalinen teos löysi uuden kodin kehittyvältä asuinalueelta Niemenrannasta. Kuva: Laura Lehtinen

"Taideteoksen uusi sijainti Niemenrannassa, ratikkareitin varrella, kertoo Tampereen muutoksesta. Kaupunkimme muuttuu ja kasvaa, ja me kaupunkilaiset muutumme siinä mukana. Julkinen taide sekä symboloi menneitä hetkiä että antaa meille tulevaisuuden suuntaa. Teos ’Nyt’ ruostuu ajan kulumisen myötä, ja se oli taiteilijan tarkoituskin. Muutos ja pysyvyys ovat tämän taideteoksen peruselementtejä, jotka kuvaavat Tampereen henkeä", kertoo Tampereen taidemuseon johtaja Selma Green.

Tampereen Ratikka on tuonut taiteen osaksi matkustuskokemusta. Tampereella pääsee nauttimaan Ratikan taiteesta sen erilaisissa muodoissa niin vaunuissa kuin raitiotien ympäristössäkin. Ratikan taiteen kokoelmaan kuuluu veistoksia, valotaidetta, muraaleja, videotaidetta, sarjakuvataidetta, äänitaidetta, betonitaidetta, sanataidetta sekä maisemateoksia. Taidetta nähdään myös jokaisessa vaunussa penkkien kuosissa ja ikkunoiden sanataiteessa. Kaupungissa liikennöi myös taideratikka, jonka yllä nähdään vaihtuvia taideteoksia.

Tällä hetkellä Ratikan taide -ohjelmaan on osallistunut 86 taiteilijaa ja valmiita taideprojekteja on 58. Tampereen Raitiotie Oy on Tampereen kaupungin omistama yhtiö, joka vastaa tilaajana Tampereen raitiotieinfrastruktuurin rakentamisesta, kalustohankinnasta ja rahoituksen järjestämisestä sekä raitiotiejärjestelmän toimivuudesta.

--

bottom of page