top of page
1aaaa1.jpeg

Tampereen Tammerlammessa ilahduttaa kesän ajan Tuula Lehtisen kolmiosainen 'Water Closet' -taideteos


Tammerlampea täytetään teoksen asennuksen jälkeen. Kuva: Jari Kuusenaho.

Tulevana kesänä Tammerlammessa nähdään tamperelaisen kuvataiteilijan Tuula Lehtisen kolmiosainen installaatio Water Closet (2023). Teos koostuu kolmesta perinteisin sinisävyisin koristein kuvioidusta posliinisesta WC-pytystä, jotka toimivat samalla suihkulähteinä. Teos sisältää taidehistoriallisia viitteitä aina posliininmaalauksen historiasta ready made -taiteeseen ja Marcel Duchampin pisoaariin eli Suihkulähteeseen (1917).


Tuula Lehtisen taide käsittelee taiteen filosofian ja historian ikiaikaisia kysymyksiä kauneudesta ja sen syvällisestä merkityksestä ihmiselle aikakaudesta riippumatta. Lehtinen lähestyy kauneuden tematiikkaa taiteen perinteestä ja nostalgisista aiheista, kuten kukkamaalauksista, maisemista ja koristeellisista posliiniesineistä käsin. Hän tuo tulkintansa nykytaiteen kenttään yksilöllisellä ja taiteen tabuja haastavalla tavalla.


"Minusta on mielenkiintoista leikkiä asioilla, jotka ovat vähän väärässä paikassa tai väärässä käytössä ja lisätä kauneutta sinne, missä tavallisesti nähdään rumuutta ja likaa. Viemäriputket eivät kuulu olohuoneen vitriinikaappiin, eikä niitä koristella kullalla ja kukkakuvioilla. Wc-istuimet piilotetaan yleensä suljettujen ovien taakse, mutta nyt pääsin toteuttamaan pitkään haaveilemani idean koristeellisista vessanpöntöistä keskellä kaupunkia, paraatipaikalla ja toimittamassa suihkukaivon virkaa."

Lehtinen kertoo, että taideteosta asennettaessa oli mukava nähdä hymyjä ohikulkijoiden kasvoilla.


"Tätä installaatiota ei tarvitse ottaa kauhean vakavasti, vaikka kierrätys ja jätehuolto ovatkin vakavia asioita. Ja liittyyhän kaikkeen siihenkin paljon kauneutta, jos vain osaa oikealla tavalla katsoa." Tuula Lehtinen valmistui vuonna 1980 Suomen Taideakatemiasta. Hän on kuvataiteen moniosaaja: graafikko, taidemaalari, kuvanveistäjä, keramiikka- ja mosaiikkitaiteilija ja julkisen taiteen tekijä. Lehtinen on toiminut Norjassa Bergenin taidekorkeakoulun grafiikan professorina ja kirjoittanut alan oppikirjoja sekä pitänyt lukuisia yksityisnäyttelyitä Suomessa ja ulkomailla.


Lehtinen on viime vuosina toteuttanut useita julkisia mosaiikkiteoksia, muun muassa Tampereelle Finlaysonin Pikkupalatsiin ja Kangasalan uintikeskukseen sekä viimeisimpinä töinään mosaiikkiteokset Serlachius-museoiden taidesaunaan ja Iisalmen uuteen uimahalliin.


Water Closet on esillä Tammerlammessa kunnes lampi syys-lokakuussa tyhjennetään.


Tampereen taidemuseo järjestää vaihtuvia näyttelyitä taiteen historian teemoista ja esittelee vanhoja mestareita sekä nykytaiteen tuoreimpia tekijöitä. Tampereen taidemuseo hallinnoi ja hoitaa Suomen toiseksi suurinta taidekokoelmaa, joka käsittää yli 15 000 teosta.

--

bottom of page