top of page
1aaaa1.jpeg

Torsten Wasastjerna – vähälle huomiolle jäänyt kultakauden salaperäinen mestari


Torsten Wasastjerna (1863–1924) oli merkittävä Suomen kultakauden taiteilija, joka on kuitenkin jäänyt vähälle huomiolle. Kirja esittelee Wasastjernan arvoituksellisia fantasia- ja satuaiheisia maalauksia.


Taidemaalari Torsten Wasastjerna, 1890-luku, Museovirasto.

Torsten Wasastjerna opiskeli Düsseldorfissa ja Pariisissa, ja hän siirtyi realistisesta maisemamaalauksesta impressionismiin ja symbolismiin. Wasastjernan keskeinen taiteellinen tuotanto ajoittuu 1880-luvulta 1910-luvulle. Hänet tunnetaan parhaiten vuoden 1890 paikkeilla tehdyistä edistyksellisen impressionistisista maalauksista.


Sen sijaan Wasastjernan symbolistiset ja suurikokoiset fantasia- ja satuaiheet ovat jääneet vähälle huomiolle. Tässä kirjassa keskitytään nimenomaan näihin maalauksiin sekä niiden herättämiin sisällöllisiin ja aatteellisiin kysymyksiin.

Wasastjernan teokset tuntuvat yllättävän nykyaikaisilta, koska fantasiataide on tällä hetkellä suositumpaa kuin koskaan aikaisemmin. Nykyihmisille satu- ja fantasia-aiheet ovat tuttuja kirjallisuudesta ja -elokuvista sekä esimerkiksi tietokonepelien estetiikasta.


Wasastjerna oli taiteilijana oman tiensä kulkija ja edelläkävijä. Hän ajatteli, että tulevat polvet tulevat ymmärtämään hänen taiteensa omintakeisuuden ja arvostavat sitä.

Teoksen kirjoittaja Erkki Anttonen, FT, on tehnyt usean vuoden tutkimustyön kirjaa varten.


Kustantaja: Parvs sekä Signe ja Ane Gyllenbergin säätiö, 2022.

--

bottom of page